5 tips om video te gebruiken in PR

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
05-10-2013


Neem een timmerman zijn gereedschap af en hij weet niet meer hoe een trap in elkaar te zetten, mits hij er net even anders naar gaat kijken. 'Het persbericht is dood', een geliefde titel die al enkele jaren terugkomt. Zit het in het middel, of in de aard van de communicatie? PR professionals zijn woordkunstenaars waarmee ze verhalen vertellen. Neem dit af en wat blijft er dan over? Beeld: gefotografeerd, geanimeerd of bewegend beeld. Video is enorm in opkomst, maar wat kunnen we er mee?

Redactionele denker
Alleen al zo iets simpels als woordkeuze kan de impact van een bericht veranderen. Heb je het over 'contractanten' of over 'huiseigenaren'? Klinkt anders toch? Kleine veranderingen maken letterlijk groots verschil. Maar het geschreven woord heeft concurrentie gekregen van beeld. Zowel in de vorm van fotografie als video. In een omgeving waar alles sneller en meer wordt, ga je alleen nog maar zitten voor iets dat echt relevant is om te lezen. Zelfs dan is lezen van een scherm geen pretje en neemt de kans dat informatie gemist wordt toe. Hoe bereik je dan nog die doelgroep? Daar komt video om de hoek kijken.

Het videopersbericht was een aantal jaar geleden, nog voor de social hype, het 'ding' in pr. De nieuwe manier om nieuws over te brengen. In de praktijk kwam het er echter op neer dat wanneer deze video niet gemaakt -lees tegen betaling- werd door ANP of Zoom, de kans zeer klein was dat deze ook echt gebruikt ging worden.

Vlog like you can't vlog no more
Tegenwoordig zijn er echter ook andere manieren om video in te zetten, zoals op eigen social mediakanalen. dit vraagt echter wel wat meer dan alleen een camera en de mogelijkheid deze te bedienen. Het vraagt de skills en het inzicht van een ervaren camjo, kunde om voor een camera te staan en harde relevantie. In de praktijk zijn video's best aardig, maar niet de moeite van het uitkijken of het delen waard.

De grootste kans in PR zit echter in het faciliteren van de juiste middelen. Beautybloggers zoals Nikkie de Jager en Techbloggers zoals David van Bright maken al jaren video's. In die jaren zijn er echter tientallen zo niet honderden tutorials, productuitleg video's en registrerende video's bijgekomen. Gemaakt door influencers van op het wereldwijde web. Zij hebben alleen producten of een bijzondere ervaring nodig om hun 'vlog' te maken. De kunst is dus zorgen dat dit inderdaad van een dusdanig niveau is dat degene voor de camera er over wil vloggen.

Relevante videocontent
Maar dat is niet de enige mogelijkheid. Newswires en online nieuwsmedia werken nog steeds met video. Op de website van De Telegraaf neemt de Telegraaf TV een steeds grotere vorm aan. Om op dit niveau mee te spelen, moet je echter volledig uit het kader van de 'marketeer of de pr pro' stappen. De kans dat zij een kant-en-klaar videopersbericht overnemen is behoorlijk klein.

Wat wel interessant is, is kwalitatief hoogwaardig ruw materiaal met een redactionele boodschap of concrete toegevoegde waarde zoals de animatie van een ingewikkeld proces. Op sites zoals Zie.nl is het mogelijk om zelf een video te plaatsen, maar dan moet het ook wel echt nieuwswaardig zijn. Anders is deze er ook al snel weer vanaf.

Eigen gemaakte video's die niet (uitsluitend) voor de eigen website ingezet worden, maar richting de media gaan moeten dus kwalitatief hoogwaardig zijn en gestript worden van alle commercialiteit en een gebeurtenis objectief weergeven. Maar wat moet je nog meer aan denken?
  • Maak de video voor de einddoelgroep.
  • Kies voor een neutrale uitstraling: geen logo's en andere opmaak, muziek of voice-over en niet experimenteel filmen en geef het niet de uitstraling van een promofilm
  • Zorg dat een videoverslag of videoregistratie makkelijk op te knippen is zodat het medium er zijn eigen video van kan maken.
  • Zet de video in een afgesloten omgeving van YouTube of Vimeo voordat het naar media gaat.
  • Werk met 'snackvideo's' zoals trailers en animatie uitlegvideo's.
  • Denk daarnaast ook aan alle andere manier om de video in- en extern in te zetten. Zo is er veel meer uit te halen.

    Verleg je grenzen!

    schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
    Schrijf je nu in voor
    onze nieuwsbrief