5 tips voor het eerste jaar in de PR

‘Even though you may have this grandiose image in your head of a glamorous life, full of parties and celebrities and beautiful people, your first year will look nothing at all like that,’ zegt het boek This is how you pitch van Ed Zitron. Deze quote verwijst naar één van de vijf tips die ik met liefde wil delen om alle PR-groentjes voor te bereiden. Een boek gekregen van Jos en Jody en dat de spijker op z’n kop slaat, want PR is hard werken.

Mijn eerste PR-ervaring was bij Van Hulzen PR. Snelle wereld, I love it! De maanden vlogen voorbij, scriptie ingeleverd, afgestudeerd en mijn nieuwsgierigheid naar meer PR groeide. Naar mijn gevoel had ik nog lang niet de échte PR-wereld meegemaakt.

Niet veel later ging ik aan de slag bij Coopr. Een van mijn eerste projecten was de MTV EMA in de Ziggo Dome. Ongelofelijk, zo met mijn neus in de EMA boter. Mensen uit mijn omgeving hadden alleen maar positieve reacties. Het is niet elke dag zo’n enorm feest, want het vak PR is echt een uitdaging. Je vindt het helemaal geweldig of je vindt het helemaal niks. Dus heb jij plannen om in de PR te gaan werken? Lees dan de volgende vijf tips voor jouw first year in PR.

1. Don’t be amazing, be effective

Als groentje moet je effectief zijn voor klanten. Dat betekent: resultaten. Hoe mooi, grappig en slim je ook bent, wanneer je de klus niet klaart, heeft jouw klant er vrij weinig aan. De focus ligt op de klant, want vooral in jouw eerste jaar draait het nog niet om een geweldige, mooie en glanzende carrière. Het draait om hard werken.

2. Making connections

Vele handjes schudden, liters koffie drinken en honderden gesprekken voeren. Netwerken, een van de belangrijkste dingen in het eerste jaar van jouw PR-carrière. Het is belangrijk om een waardevol en nuttig netwerk te bouwen en daar ben jij helemaal zelf verantwoordelijk voor. Dit gaat helaas niet vanzelf, dus verwacht ook geen snelle resultaten. Een goede relatie bouw je op door er veel tijd en moeite in te stoppen en uiteindelijk na een aantal jaren zullen de vruchten zich afwerpen.

3. Say goodbye to your life as you know it

Zoals eerder gezegd was mijn eerste PR-project de MTV EMA. Aardig glamorous zou je zeggen, maar ook dat was hard werken. Al is hard werken voor zo’n gaaf project totaal geen straf. Maar het woord in het eerste jaar: focus! ‘Instead of thinking about the glitz and glamor, you need to maintain a constant focus on your work,’ aldus Ed Zitron. Praat met je collega’s, interessante mensen en je klanten. Dat zal wat van je vrije tijd gaan kosten, maar hoe meer inspanning in het begin, des te meer profijt heb je later.

4. It’s not just about your client

Het draait natuurlijk niet allemaal om de klanten. Het is het begin van een carrière en vooral in het eerste jaar is een goede basis een pré. Daarvoor moet je jezelf ook ontwikkelen. Uiteraard is daar tijd voor nodig, maar er zijn allerlei dingen wat je kan doen om dit groeiproces een handje te helpen. Wees nieuwsgierig naar ontwikkelingen in het vak, volg een cursus of ga naar verschillende bijeenkomsten. Het draait allemaal om nieuwsgierigheid. Maar let ook op jouw social media kanalen bijvoorbeeld, die dronken duckface foto kan je beter van je Twitteraccount verwijderen. Zorg ervoor dat je jezelf online goed profileert, vooral voor jouw groeiende netwerk.

5. Making mistakes and learning from them

Het eerste jaar gaat voornamelijk over vallen en weer opstaan. Wanneer je collega, klant of je baas vertelt dat je het niet goed doet, zal dat hard aankomen. Want een ding is zeker, dat gaat gebeuren. De kritiek doet pijn, de tranen gaan rollen en er is vast een moment dat je het niet meer ziet zitten. Wanneer dit gebeurt, heb je drie keuzes: verstoppen onder de dekens, ontslag nemen of de gouden regel: leren van de fouten. Laat je niet uit het veld slaan, neem elk puntje feedback mee om jezelf te verbeteren en neem de tijd om te groeien.

Er zijn altijd momenten dat je twijfelt of PR bij je past, maar iedereen moet bij het begin beginnen en elke PR-professional heeft fouten gemaakt. The world says you are a PR professional. Now act like one, aldus Ed Zitron.

Ben jij de juiste persoon voor de PR wereld? Succes met het eerste jaar in de PR.

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!