6 basics voor een epic stukje tekst dat persbericht heet

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
22-07-2013


Met deze hitte is het al lastig om ook maar een enkele volzin uit je mond te krijgen zonder buitenproportioneel te gaan zweten, laat staan creatief te zijn... Toch wordt er van je verwacht dat je iedere dag briljante, fantasierijke, baanbrekende en fenomenale dingen uitpoept. Dat zit niet altijd in de grote zaken, maar juist in de dagelijkse klussen als echt pr pro zoals het schrijven van een persbericht. Deze dingen zijn van zichzelf al saai genoeg, maar nog steeds een belangrijk onderdeel van ons vak. Hoe houd je die fris en fruitig? 6 basics om die crea mojo naar boven te halen.

Lang leve spreektaal
De echte taalpurist, krijgt nu direct vlekken in z'n nek, slaat rood aan en als hij niet al aan het zweten was, dan kwam de stoom inmiddels echt wel uit zijn oren. Die wil hier namelijk geen woord van weten: spreektaal. Bah! Maar we leven in een tijd waarin spreektaal mag. -jeeeeej-. Informeel taalgebruik kan een boodschap evengoed overbrengen als formeel taalgebruik. Sterker nog. Soms zelf beter. Een gortdroog lifestyle bericht pitchen in praktisch oud-Nederlands? Niet zo heel passend, behalve wanneer je hiermee juist een statement wilt maken. Luchtig zijn mag en maakt het echt niet direct een houtje-touwtje bericht.

Beeldspraak
Uitgebreide uitleg of anekdote? De keuze is snel gemaakt. Direct beginnen met de inhoud of eerst even geprikkeld worden met een hilarisch, aansprekend of herkenbaar voorbeeld? Anekdotisch vertellen wordt steeds belangrijker, maar slechts enkelen kunnen het echt goed. Ben je echt helemaal vastgeroest of bezit je helaas niet de natuurlijke aanleg om briljante verhalen te (re)produceren? Dan is het een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Niet weten waar te beginnen? Lees dan toch eens het boek van de Heath Brothers 'Made to Stick'. Niet het meest nieuwe boek, maar zeker relevant. Het origineel leest wel een stuk prettiger dan de vertaling.

Experimenteer
Wie niets probeert, die zal ook niets bereiken. Experimenteer, ga los en sla helemaal door om bij die creatieve mojo te komen. Als echte (taal)nerd haal ik er enorm veel voldoening uit om met woorden te spelen, experimenteel taalgebruik met woorden die even een positieve disruptie veroorzaken in de dagelijkse flow. Synoniemen, bijwoorden (behalve uniek, innovatief etc, etc), woordspelingen. Als is het alleen maar door slimme synoniemen te gebruiken in een bericht dat over slechts een onderwerp gaat. Ben je zelf even helemaal de kluts kwijt? Kijk dan op Van DaleOnze Taal of Beter Spellen voor wat morele steun.

Leestekens
Onbemind en veel te weinig gebruikt: leestekens. Met leestekens kan zoveel meer dan een punt of een komma zetten. Het zijn tools om een statement te maken, een sentiment te benadrukken en iets persoonlijks toe te voegen aan de tekst. Een tijdschrift dat hier heel goed in is, is Psychologie Magazine. Alleen daarom is het blad al leuk om te lezen.

Vreet inspiratie
De hele dag alleen maar in hetzelfde cirkeltje doorwerken, daar wordt niemand blij van. Laat staan dat je gaat excelleren in je vak. Helaas kan het op sommige dagen niet anders. De dag erna extra noodzakelijk om creativiteit op te snuiven. Ongeëvenaard zijn toch nog steeds de woordspelingen van De Telegraaf, maar ook op Twitter is er voldoende te vinden. Een must-follow Twitteraar die echt briljant is met woord en design is Jordi van de Bovenkamp.

Bezint eer ge begint
Grootmoeders wijsheid is op heel veel dingen van toepassing dus ook in deze. Het moet allemaal natuurlijk nog wel ergens op slaan. Een bericht dat aan elkaar hangt van woordspelingen, bijwoorden en onnavolgbare synoniemen gaat z'n nut wel heel erg voorbij.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief