9 tips voor het maken van creatieve Instagram Stories

Blog
Tips & Tricks
Sara Bremer
15-10-2021
De mogelijkheden in Instagram Stories blijven groeien. Vaak gaat dit zo snel dat het soms lastig is om alle ontwikkelingen bij te houden. Denk aan responsive AR-filters tot veel interactieve stickers en tal van andere functies om mee te experimenteren. In onderstaand lijstje deel ik een aantal tips voor de meest creatieve Insta Stories. Er staat vast iets tussen waar jij nog niet van op de hoogte was. En weet jij nog meer leuke hacks? Let me know! Klaar om je Insta Story game naar een hoger niveau te tillen?
1. Gebruikmaken van achtergrondkleuren in je Stories
Wanneer je een post doorplaatst in je stories om extra aandacht te creëren, genereert Instagram zelf een bijpassende achtergrond. Maar wist je dat je deze achtergrondkleur in een handomdraai kunt wijzigen? 1) Open de tekentool. 2) Selecteer de gewenste een kleur (door langer op een kleurbolletje te staan, opent er vanzelf een venster waar je veel meer kleuren kunt selecteren). 3) Houd vervolgens 2 seconden de achtergrond vast. Het scherm wordt automatisch gevuld in de kleur die jij hebt geselecteerd.
 
*Let op: dit werkt dus alleen met het doorplaatsen van een foto die je al eens hebt gedeeld in je feed. Wanneer je een foto vanuit je galerij uploadt in Stories en daar een achtergrondkleur achter wil plaatsen, zal je zien dat de kleur over je foto heen valt. Gebruik dan bijvoorbeeld je gumtool om op speelse wijze een stukje weg te gummen zodat je foto weer tevoorschijn komt (zie tip 6).
Het is natuurlijk nog beter om met je huisstijlkleuren te werken. Maar de juiste kleuren selecteren via bovenstaande optie gaat je waarschijnlijk niet lukken. Dus hoe pak je dat aan? 1) Zorg dat je op je telefoon diverse afbeeldingen hebt staan met jouw huisstijlkleuren. 2) Deel een post in stories en open het sticker-icoontje bovenin het menu 3) Klik op de galerij en selecteer in jouw filmrol de kleur die je wil gebruiken. 4) Gebruik de pipet om deze kleur te selecteren en houd vervolgens de achtergrond 2 seconden vast. 5) Verwijder daarna de afbeelding met de kleur door hem naar beneden te slepen in de prullenbak. 

2. Eigen stickers toevoegen aan je stories
Deze leuke tip kwam ik tegen op Frankwatching. Met een paar simpele stappen voeg je jouw eigen sticker toe aan je Stories. 1) Allereerst moet je het beeld dat je wil gebruiken (logo of foto) als .png, dus zonder achtergrond, opslaan in je filmrol. Heb je geen foto of logo zonder achtergrond? Je kunt dit makkelijk doen met de app Canva (download: Apple -Android) op je telefoon of op deze website. 2) Zet vervolgens het betreffende beeld in je filmrol. 3) Als dit gelukt is, open je Instagram en maak je een nieuwe Story (foto of video). 4) Klik op het sticker-icoon, scroll naar beneden en selecteer de galerij. 5) Selecteer de .png en plaats hem op de juiste plek in je Story. Kind kan de was doen!
3. Maak creatief gebruik van de verschillende lettertypes
Inmiddels is de keuze reuze als het gaat om lettertypegebruik in Stories. Dus het is tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. 1) Selecteer het tekst-icoontje en type je tekst. Er verschijnt automatisch een balk met alle verschillende fonts. 2) Bovenin staan drie icoontjes waarmee je jouw tekst kunt stylen. Klik op het eerste icoontje om de kleur van je tekst (en achtergrond) te wijzigen. Hiervoor kun je ook je pipet gebruiken om de tekstkleuren af te stemmen met het beeld. 3) Klik op het middelste icoontje om de achtergrond van je tekst te wijzigen. 4) Klik op het derde icoontje om je tekst te animeren. Per lettertype is er een andere animatie ingesteld, dus je kunt helemaal los!
4. Ontdek alle opties onder het tabje ‘maken’
Heb jij de wondere wereld onder het tabje ‘maken’ al ontdekt? Er zitten superveel leuke formats achter waarmee jij je Stories kunt vullen. Na het openen van ‘maken’ verschijnt er automatisch een menu onderin je scherm met allemaal opties. Hieronder deel ik een paar voorbeelden maar er is nog veel meer leuks dus ga dat vooral ontdekken. 1) Middels het eerste tabje in het menu deel je op een stijlvolle manier langere teksten in je Story. Je kunt hier zelf een leuke achtergrondkleur kiezen en spelen met alle lettertypes. 2) Zin in opvallende Story met veel beweging? Open het menu ‘GIF’ en gebruik een GIF’je als achtergrond. Hier kun je ook foto’s en teksten overheen plaatsen. 3) Onder het vierde rondje is nog meer leuks te vinden. Hieronder zie je bijvoorbeeld een format waarin je jouw favoriete track kunt delen. Klik bovenin op ‘meer weergeven’ voor nog meer vrolijke formats!
5. Maak vrolijke teksten in regenboogvariant
Deze hack vereist enige handigheid maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, heb je binnen no-time je Story voorzien van regenboogkleuren. Hoe doe je dit? 1) Open de teksttool, type je tekst en selecteer vervolgens de gehele tekst. 2) Selecteer de kleurtool en houd je rechterduim vast op de blauwe kleur. Je kan ook starten met een andere kleur natuurlijk. 3) Houd nu je linkerduim op de linker tekstcursor. 4) Beweeg beide vingers gelijktijdig en langzaam naar rechts. Iedere letter krijgt nu als het goed is een andere kleur. 5) Wat ook kan is een kleur selecteren en van boven naar beneden bewegen (ipv links naar rechts). Er ontstaat dan geen regenboog maar de tekst zal van licht naar donker gaan in de door jouw geselecteerde kleur.
6. Gebruik de gum op creatieve wijze
De gumtool is uiterst geschikt om je volgers een beetje te teasen. 1) Open een foto in je Stories en plaats hier een beeldvullende kleur overheen door een gewenste kleur te selecteren met de tekentool en het beeld 2 seconden lang ingedrukt te houden. 2) Kies nu je gumtool en gum een stukje van de afbeelding weg. Nu laat je een deel van de afbeelding zin, maar niet alles! #sneakpeek
7. Gebruik Story-formats met behulp van apps
Inmiddels heeft Instagram dus ontzettend veel opties om je Stories te pimpen in de app. Maar vind je dit niet genoeg of kun je er niet je eigen stijl in kwijt? Er zijn veel apps te vinden in je App Store of Play Store waarmee je gemakkelijk de mooiste Stories kunt ontwerpen. Ik zelf ben erg fan van de app Unfold (download: Apple - Android). De mogelijkheden zijn oneindig dus let’s go!
8. Tover Live Photos om in Boomerangs
Scusi, aan deze tip hebben alleen de iPhone-gebruikers onder ons iets. Met de iPhone-camera kun je Live Photos maken. Bij het maken van zo’n foto wordt er anderhalve seconde vóór en na het nemen van de foto vastgelegd. Deze foto’s kun je in Stories omzetten naar een Boomerang. 1) Open Stories en open een Live Photo vanuit je galerij. 2) Klik op het infinity-symbool bovenin om de foto bewegend te maken. Wat ook kan is het beeld 2 seconden lang ingedrukt houden. 3) Nu je een Boomerang hebt gemaakt, verschijnen daarna weer extra opties onderin je scherm. Je kunt ervoor kiezen om hem heel snel af te spelen of juist in slomo. In het voorbeeld hieronder heb ik gekozen voor het effect 'Echo'.
9. Creabea met de tekentool
De mogelijkheden met de tekentool zijn oneindig, dus alle opties laten zien is onmogelijk. Daarom licht ik graag één leuke optie uit. 1) Voeg een foto toe in Stories waarop een persoon of voorwerp centraal staat. 2) Selecteer de tekentool en kies vervolgens het vierde bolletje. 3) Kies daarna je gewenste kleur en teken een spiraal over de persoon of het voorwerp. 4) Selecteer nu je gumtool en veeg een aantal stukjes van de spiraal weg om een 3D-effect te creëren.