Achter de Gordijnen #3 - De waardeloze woordvoerder

Blog
Opinie
Jos Govaart
15-02-2022
Daar stond ie dan. De oud-ballenvanger. Voor de camera van Hans Kraay junior. Ze wisten het bij Ajax allang. Van der Sar kan beter ballen vangen dan vragen pareren. Maar de druk vanuit de maatschappij en media was te groot. De lokroep om Van der Sar was immens. En dat wisten ze ook bij Ajax. Dat zou niet goed gaan. Het publiek riep Van der Sar op het matje. Een directeur van een beursgenoteerd bedrijf dient bij een zwaarwegende kwestie tekst en uitleg te geven. Maar wat kun je nu als je eigenlijk vooraf al weet dat je directeur een modderfiguur gaat slaan? Het is niet zo heel erg makkelijk.
Was Van der Sar nu voorbereid of niet?
Je kunt je een voorstelling maken van het volgende gesprekje: "Edwin, jij bent de algemeen directeur, je moet voor de camera tekst en uitleg geven”. "Miel, je weet dat ik me hier niet comfortabel bij voel, als ik het doe dan wil ik wel heel goed voorbereid zijn en er zeker van zijn dat wat ik zeg geen vervelende juridische consequenties heeft”. Nouja, vooruit dan maar, moet Miel Brinkhuis gedacht hebben. Gisteravond bespraken we deze casus ook in de sportmediapodcast FC Mediacircus die ik samen met Bas Hakker en Robert Maaskant maak. Robert was ervan overtuigd dat Van der Sar niet voorbereid was op de interviews die hij hield. Ik geloof daar niks van.
 
Af als een gieter
Zelf ben ik ook wel eens in de situatie geweest waar Miel Brinkhuis zich in bevond. Ik herinner me nog het trainen van een country manager van een groot internationaal bedrijf. Ik bereidde hem voor op een interview bij BNR, in het programma Zakendoen. Na ongeveer een halfuur schrok ik me kapot. Vlotte vent in de onderlinge omgang, maar zodra we gingen oefenen, werd het een bang vogeltje. Streefde hij naar een raar soort perfectie. Maar met enig hangen en wurgen eindigden we de training met een 6,5. Een paar dagen later was het interview. Hij ging af als een gieter. En ik wist: ik had hem niet moeten laten gaan. Volkomen ongeschikt. De spanning werd hem te veel. Tijdens de training had ik hem enig zelfvertrouwen kunnen schenken. Maar dat zelfvertrouwen was enorm broos. Bij Van der Sar was dat niet anders. Natuurlijk wist hij, toen hij voor de camera stond, dat hij een geloofwaardigheidsprobleem had. En hij heeft, hoe je het ook wendt of keert, zelf het idee dat hij integer handelt. Je ziet de ergernis in het interview met Kraay. En door die ergernis is hij volledig kwijt wat hij wilde zeggen. Het ontbreekt hem aan de vaardigheid om te improviseren en bij te sturen. Miel Brinkhuis zal veel herstelwerkzaamheden hebben.
 

Wat moet je met een waardeloze woordvoerder?
Maar wat moest een club als Ajax nu op dit moment? Wat waren de alternatieven? Erik Ten Hag gaf het goede voorbeeld een paar dagen eerder. Ook Ten Hag is geen groot communicator. Maar hij maakte één wijze beslissing. Hij maakte het niet ingewikkelder dan nodig. Hij vertelde hoe hij het voelde én bij de eerste logische gelegenheid die er was. Los van verbale kunde lag die optie voor Van der Sar er natuurlijk ook. Vooral bezig zijn met de interne organisatie is volkomen logisch en legitiem. Dat ontslaat je echter niet van de plicht om voor je supporters tekst en uitleg te geven. Ook als je maar een beperkt verhaal hebt. Het probleem was natuurlijk vooral dat Ajax geen goed verhaal heeft. De boosheid van de VEB toont dat ook maar aan. De pijn uitstellen leidt helaas alleen maar tot extra ellende. Van der Sar heeft de week kunnen gebruiken om zich voor te bereiden. Helaas ging het opbouwen van de spanning veel harder.

De rol van de RVC en de samenstelling van de selectie
Cruijff stelde altijd dat er topvoetballers in de top van een voetbalbedrijf moeten zitten. Wat Cruijff ook zei, en daarvoor opende hij een school, is dat voetballers geschoold moeten worden tot bestuurder. Omdat voetballers tijdens hun spelerscarrière te weinig maatschappelijke kennis en kunde hebben opgebouwd. Ajax is niet alleen een beursgenoteerd bedrijf, maar ook een bedrijf in misschien wel de grootste entertainmentindustrie van het land. Dan is je goed kunnen uiten voor de camera niets minder dan een kerncompetentie. Als we de afgelopen jaren iets hebben kunnen zien bij Ajax is dat zowel Overmars als Van der Sar daarin meermaals door het ijs zakten. Als daarnaast je morele kompas ook nog ernstig rammelt, dan heb je toch een probleem. Als je dat dan weet, hoe kan het dan dat de RVC Van der Sar zo laat bungelen? Ik vond het pijnlijk om te zien. Medelijden gaat te ver, maar pijnlijk was het zeker.