Alles voor de casefilm

Blog
PR
Jos Govaart
30-10-2012


James Bond is weer terug. En we zullen het weten. Heineken trapte enkele weken geleden al af met een commercial waar veel kritiek op was door vakgenoten. "Wanneer gaat Heineken weer bierreclames maken" was een veelgehoorde kreet. Vorige week gooide Coca Cola het via haar lightcola voor mannen over een andere, in mijn ogen creatievere, boeg. Ik kreeg een glimlach op mijn gezicht van de casefilm die ik te zien kreeg. En daar wringt nu precies de schoen.

Mooie casefilm he? Creatief en leuk gedaan. Best de moeite van het doorsturen waard. Andere bloggers uiten wat kritiek over de merkrelevantie. Daarin verschil ik wat van mening met Cor Hospes in dit geval. Volgens mij heeft Coca Cola Zero het al tijden over helden in alle commercials. Daar past een James Bond-actie wat mij betreft prima bij.

Casefilm voor de branche of voor consumenten?
Afgelopen weekend was ik met 5 vrienden een weekend weg in een huis bij de Ardennen. Ik vroeg daar of iemand die casefilm gezien had. Die commercial? Nee, die bedoel ik niet. Ik bedoel die film op een station waarbij....enfin. Wat zal Coca Cola beoogd hebben met deze actie? En voor wie is de casefilm bedoeld? Is die voor consumenten of juist voor mensen die onze branche actief zijn? Er zijn veel redenen te bedenken waarom je juist wel enthousiast wordt van deze film. Hij is goed gemaakt. Het tempo is goed, de muziek klopt, het is een geinig verhaaltje, en aan het einde wordt een glimlach op het gezicht getoverd van de deelnemers. De belofte van Coca Cola is om blijdschap over te brengen. Dat is dan weer gelukt.

Te bedacht of gewoon leuk?
Criticasters kunnen zeggen dat een casefilm alleen zo goed kan slagen als werkelijk alles geperfectioneerd in beeld gebracht is. Dat kun je moeilijk spontaan noemen. Want snapt een willekeurige deelnemer de opdracht wel zo snel? Is de gemiddelde deelnemer wel zo snel? Loopt ie de juiste route en is hij blij met het bioscoopkaartje? Het doet allemaal wat ongeloofwaardig aan. Maar er moeten ook reclamevakprijzen gewonnen worden.

Ik ben er niet uit. Mijn eigen conclusie is dat we vooral blij mogen zijn dat er merken zijn die de moeite nemen om creatief werk te maken. Er hebben toch weer bijna zeven miljoen mensen naar deze casefilm gekeken en daar plezier aan beleefd. Vind ik uiteindelijk vele malen leuker dan de zoveelste voucher van Google Adwords die bij een vakblad zit.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief