Before the flood, de niet te missen documentaire

Blog
Top of flop
Marlous Westra
09-11-2016
Even op de Trump ignore stand.. Over naar iets nuttigers. Je kan het bijna niet gemist hebben. De documentaire Before the flood met Leonardo DiCaprio als nieuwe Messenger of Peace van de UN in de hoofdrol. Van tevoren al aangejaagd via National Geographic en social media met de boodschap dat de film een week lang gratis beschikbaar is wat meteen ook een bepaald gevoel van 'must see' met zich meebrengt.

Waarom Leo?

Daar moet meer achter zitten dan zijn rol in The Beach. En inderdaad. Zodra Leo ons vertelt over zijn jeugd en zijn interesse voor uitgestorven diersoorten transformeert hij in een geloofwaardig, enorm begaan en gedreven persoon die bij ons de noodklok wil luiden. Als twintiger sprak hij al met Al Gore over global warming. In zijn docu praat hij met de meest invloedrijke poppetjes in het klimaatdebat. Zoals Obama, Elon Musk, Ban Ki Moon en Paus Franciscus.

Footprints

We weten van binnen allemaal dat het met ons klimaat niet goed gaat. Maar het besef dat wij met z'n allen met onze footprints de wereld in de aankomende 15 jaar naar de verwoesting helpen is nog lang niet geland. Mensen daadwerkelijk aanzetten tot actie is het moeilijkste dat er is. Het is nogal een klus om een onderwerp urgent te maken dat voor veel mensen ver van hun bed staat.

Inspirerende gesprekken

De gesprekken die Leo voert doen echter een goede poging om mensen te activeren. De nadruk in de film ligt niet per sé op het laten zien van confronterende beelden maar meer op de feiten die worden gegeven in de gesprekken met de inspirerende en bevlogen mensen. Een van de gesprekken die opvalt is die met de Indiase Sunita Narain. Zij stelt dat Amerika de aarde gewoon opeet. De feiten? Het energieverbruik van de gemiddelde Amerikaan is goed voor het verbruik van maar liefst 34 Indiers. Omdat zij 'groter' leven. Meer verbruiken, groter bouwen etc.

Koraal versus regenwoud

Nog een weetje. Naast de regenwouden nemen ook de koraalriffen onze CO2 uitstoot op. Koraal is verantwoordelijk voor de opname van maar liefst een derde van alle CO2 die wij de lucht in helpen. De verwoesting van de regenwouden is zichtbaar. Daar zijn eerder campagnes over gevoerd en dat komt dan wel een beetje binnen. Maar wat er onder water gebeurt.. De afgelopen 30 jaar is 50% van de al het koraal in de oceanen verdwenen. En in dit tempo zijn de riffen binnenkort weg. Stel je eens voor wat de gevolgen zijn voor het niveau van CO2 in de lucht? Daar staan we niet bij stil omdat het voor de meesten van ons niet zichtbaar is.

Kip versus rundvlees

Ook een leuke: rundvlees eten is dramatisch voor de ijskap. Kort door de bocht natuurlijk, maar als je naar de feiten kijkt blijkt dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 80%?? van de CO2 uitstoot. Pluimvee is dat maar voor 10%. Een aloude economische theorie van vraag en aanbod leert dat we wellicht door met zijn allen vaker te kiezen voor kipfilet in plaats van biefstuk invloed kunnen uitoefen. Hetzelfde geldt voor palmolie waarvan de productie de natuur van Sumatra verwoest. Het zit in zoveel producten. Hoopvol zeg ik dan maar: maak een effort door bewust te kiezen, alle kleine beetjes helpen, goed voorbeeld doet volgen etc.  

Ook positief

Gelukkig is de docu niet alleen maar dramatisch, het biedt ook hoop en tips voor actie. Het gesprek met Elon Musk verraste Leo zelf ook. In Tesla's Gigafactory wordt continu ontwikkeld aan een superbatterij. Eentje die zich middels zonlicht zelf oplaadt maar de overbodige energie ook opslaat. Een duurzame bron van energie die beschikbaar kan worden voor iedereen. Deze ene fabriek is een speeltuin. Maar volgens Elon kunnen 100 van hen de hele wereld voorzien van duurzame energie. "That seems manageable!" Waar wachten we dan nog op? Meerdere landen lopen ver voor op de US als het gaat om renewable energy. Als zij het kunnen, waarom het grootste aan fossiele energie verslaafde land dan niet?  

En aan de slag

Blijkbaar hebben we alle tools in handen maar komen we er (nog) niet. Meestal gaat het dan om geld. Het doel van deze documentaire is mensen wereldwijd bewust maken van klimaatverandering en onze eigen rol daarin. Het mooie is, we kunnen zelf vandaag beginnen met bewuster leven. Zojuist is bekend geworden dat de docu nog even gratis beschikbaar is. Je bent dus nog niet te laat om jezelf die schop onder je kont te geven. Wat mij betreft echt aanrader en must see. Check het hier.

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief