Bestaat komkommertijd eigenlijk wel?

Blog
Opinie
Mary-Grace van Leeuwen
09-07-2013


Ohh yeahh! Finally, het is zomer. Dat betekent vakantie vieren, genieten van de zon en ook nog een beetje werken. Het is immers komkommertijd dus druk zal het niet worden. Ja... dat zou het ideale plaatje zijn. De werkelijkheid ziet er toch iets anders uit: vakantie heb ik al gehad, ik kwam de eerste paar dagen van de zomerperiode als een verzopen kat aan op kantoor en ik moet echt niet een beetje werken! Kortom, komkommertijd my ..s. Ik vraag me ten zeerste af of het überhaupt nog wel bestaat anno 2013? Een tijd waarin we nieuws 24/7 kunnen consumeren waar en wanneer we maar willen.

Elk jaar hoor ik het weer voorbij komen van die ijsbrekers of wij last hebben van komkommertijd of gewoon in de media. Het AD kopte een paar dagen geleden nog met 'Komkommertijd van start met ponypletter'. Waarin mediasocioloog Peter Vasterman beweert dat de berichtgeving over de 'ponypletter' afgelopen week het begin was van de nieuwsluwe tijd. Ik weet dat dieren het altijd goed doen in de zogenoemde komkommertijd (denk aan de poema op de Veluwe), maar om nou te zeggen dat de ponypletter komkommernieuws is? Ik ben niet eens een dierenvriend, maar dit bericht zou wat mij betreft ook in oktober nieuwswaardig moeten zijn!

Komkommermedia
Niet alleen de politiek gaat met reces ook tv-programma's als DWDD, Pauw en Witteman en zelfs hun vervangers Knevel & van den Brink nemen even een pauze (Ja, echt waar). Waarom eigenlijk? Natuurlijk snap ik dat ook zij, de presentatoren met vakantie willen, maar dat programma's een zomerstop kennen blijft vreemd. Nog vreemder blijft toch wel dat de vervangers ook met vakantie willen. Voor meer uitleg en oefening van de lachspieren lees de column van Marcel van Rosmalen op nrc.nl. Ook de kranten gaan met vakantie zo lijkt het. Deze worden met de tijd al dunner, maar in de zomer blijft er echt niets van over. Praten journalisten de komkommertijd niet zichzelf gewoon aan?

Altijd komkommertijd
Mediajournalist en hogeschooldocent, Theo Dersjant, heeft ooit geschreven dat het eigenlijk altijd komkommertijd moet zijn. Op deze manier bepaalt een journalist altijd zelf de onderwerpenagenda, hij/zij denkt weer eens na en laat zich niet altijd leiden door bijvoorbeeld de overheid. Dersjant zegt: "een journalist die hardop verzucht dat de komkommertijd nu toch echt is begonnen, eens diep bij zichzelf te rade moet gaan of hij of zij zich niet te afhankelijk heeft gemaakt van voornamelijk institutionele bronnen die het nieuws de rest van het jaar als halffabrikaat op het bureau van de reporter doen belanden. Die journalist is eerder veroorzaker dan slachtoffer van wat de Duitsers de 'sauregurkenzeit' noemen." En hier ben ik het helemaal mee eens. Een goede journalist kan altijd wel nieuws maken met of zonder institutionele bronnen. Gelukkig heb ik ook nog wat nieuwshaakjes voor ze... 100% zeker dat ik kans maak, zeker in deze periode ;-)

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief