Bij wie zijn Social Media thuis?

Blog
Opinie
Jos Govaart
17-09-2009
Vandaag waren Jody en ik aanwezig op eDay.  Mijn hoogtepunt van die dag was een inkijk in de toekomst van de New York Times, waarover begin volgende week meer. Ik woonde ook een sessie bij die ging over pr 2.0 en dan online reputatiemanagement in het bijzonder. Een van de twee sprekers tijdens die sessie, Ronald van der Aart, vertelde daarbij over een poll die hij uitgezet had via LinkedIN, namelijk: Wie moet er verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van een social media strategie.  Na de discussie bedacht ik voor mezelf: het goede antwoord staat er niet bij. Namelijk: ,, It depends".

Even terug naar de mogelijke antwoorden in de poll:

-De CEO-De Marketingafdeling-De Corporate communicatieafdeling-Een Social Media Manager- Een afdeling die dwars door alle disciplines heen gaat

De rol van Public Relations bij de inzet van Social Media
Ik ga even niet in op de uitslag, want deze poll is door een klein en niet representatief aantal mensen ingevuld. Als ik preek voor eigen parochie dan zeg ik natuurlijk graag dat het bedenken en inzetten van een social media strategie bij pr mensen thuishoort. Want wij pr-mensen denken aan de lange termijn, kunnen goed luisteren en zijn altijd bezig met relaties tussen organisaties en mensen.  En als de reputaties  van organisaties op het spel staan, dan zijn we de aangewezen personen om de brand te blussen, of nog beter, te voorkomen.

De rol van andere managementfuncties bij de inzet van Social Media
Dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Dell gebruikt Twitter bijvoorbeeld op vele manieren, ze hebben zowel twitteraccounts die sales als doel hebben, als accounts die meer om het delen van content , bijvoorbeeld muziektips gaan.. Vele kabelaars  en telco's gebruiken social media om hun klantenservice te verbeteren en SEO-bedrijven kunnen jouw boodschappen weer hoog in zoekmachines krijgen waarbij het pr-bureau weer voor de inhoud en toon van de berichten zorgt.  Totaal andere manieren om dezelfde social media tools,  anders in te zetten. Wat mij betreft zou je dus iedereen moeten wantrouwen die zegt dat social media bij zijn of haar discipline thuishoort. Ik geloof er heilig in dat alle genoemde disciplines een rol kunnen hebben in het online speelveld en elkaar kunnen aanvullen.

Aha- of Oh oh?

Maar hoe moet ik dan mijn keuze maken? Er zijn verschillende redenen om social media in je strategie te implementeren.  Brian Solis simplificeert het fraai. Je doet het vanuit kracht (de Aha-variant), of je doet het omdat er online stront aan de knikker is (oh-oh). Het eerste komt vaak voor als trucje (doe mij maar een viral) en het tweede komt verreweg het meeste voor.De oh-oh vraag hoort volgens mij bij pr-mensen thuis. De Aha-vraag kan op vele terreinen zijn. Wil je via social media je conversie verhogen, ga dan met een online marketeer praten. Wil je via social media puur werken aan de conversatie met je belangrijkste stakeholders, dan zijn de pr-mensen weer een mooi startpunt. Daartussen is een groot grijs gebied waarin er ruimte genoeg is voor alle partijen om mooie dingen te realiseren.