Brad Pitt voor Chanel? Daar zit een luchtje aan

Blog
PR
Arusha Mau-Asam
25-10-2012


Brad Pitt. Prima beeldvulling. En niet alleen omdat hij de meest sexy man op aarde schijnt te zijn maar omdat hij een topacteur is die talloze verschillende rollen kan spelen. En dan is daar het moment dat hij opduikt in díe ene commercial. Met zijn bekende zachte, zwoele stem spreekt Pitt de kijker toe: "Het is een reis. Elke reis heeft een einde maar wij gaan door. De wereld draait, wij draaien mee. Mijn geluk, mijn lot, mijn bestemming.... Chanel No 5." Een over de top zweverige reclame waarin twee topmerken samenkomen: Chanel en Brad Pitt. Met de lancering van de commercial lijken de parodieën plots als paddenstoelen uit de grond te schieten.Zet een 'babe magnet' met aanzien in een over de top zweverige commercial voor een wijvengeurtje aan tot het maken van een parodie? Of is dit een actie die is opgezet met voorbedachte rade?

Daar zit een luchtje aan
Als je de commercial voor het eerst ziet, is Chanel No 5 echt niet hetgeen waar je aan denkt. Ik dacht meer aan iets in de trant van 'wereldse redding', het opwarmen van de aarde ofzo, maar niets is minder waar...Het idee achter de nieuwe reclame van Chanel is dat No 5 het geurtje is waarvan mannen willen dat hun vrouw het draagt.

De zware, hoogdravende teksten waarmee de acteur het luchtje aanprijst vormen voldoende munitie voor de nodige parodieën. Maar ontstonden deze spontaan of was dit onderdeel van een goed uitgedachte strategie? Ik vraag het me oprecht af. De reeks van parodie-fimpjes namen een vlucht na de vertolking van Brad Pitt's optreden door de Amerikaanse acteur en komiek Taran Killam die deel uitmaakt van de cast van 'Saturday Night Live'. Dat leverde een hilarisch filmpje op.

Kettingreactie
Was het optreden van Killam een vooropgezette actie van Chanel? In de parodie wordt Pitt behoorlijk te kakken gezet, dus vanuit dat oogpunt zou ik zeggen dat Pitt daar, als respectabele acteur, niet voor zou tekenen . Aan de andere kant heeft deze parodie gezorgd voor een kettingreactie. Immers, na dit optreden volgde een hele reeks filmpjes waarin de commercial belachelijk wordt gemaakt.

De Australische Natalie Tran bekend als video blogger met haar eigen YouTube-kanaal dreef de spot met Pitt in haar filmpje. En ook de Amerikaanse zanger en acteur Leif Garret kroop in de huid van Pitt om hem vervolgens goed belachelijk te maken in zijn filmpje. Ook in Nederland duiken er parodieën op. Een Flevolandse weerman heeft een parodie gemaakt op de Chanel-reclame van Mr Pitt. Begonnen als een lolletje tussen opnames door, is ook dit filmpje intussen een hit op YouTube.

En van mensen naar dieren want ook honden gaan aan de haal met Pitt en Chanel's No 5.

Positief of negatief
Met de campagne die door het klassieke en stijlvolle merk Chanel is gestart, wordt aan alle kanten de spot gedreven. Aan de andere kant is er meer aandacht en bekendheid voor de spot dan er anders geweest was. Door de aanzet van Killam heeft de reclame en viraal effect gekregen die de reclame van Chanel veel publiciteit oplevert. Is het de publiciteit is die ze voor ogen hadden? Geen idee. Heeft Chanel of Pitt er last van? Chanel mag enkel in haar handen klappen, want in dit geval blijft het merk -met een lach- extra goed plakken. En Brad Pitt? Tja, die zal vanaf nu door het leven gaan als die acteur waar toch een luchtje aan zit, denk ik.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief