Brainstormen: maar dan effectief!

Blog
Opinie
Arusha Mau-Asam
04-10-2016
"Kom, we gaan even lekker een paar uur brainstormen!" Denk je met die vier uur durende brainstorm lekker creatief bezig te zijn? Vergeet het maar. De brainstorm, die dus regelmatig wordt ingepland om tot hét ultieme idee te komen, werkt vaak niet. Waarom niet? Omdat we hem niet effectief inzetten. Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar ideeën die het verschil maken én bruikbaar zijn. Maar hoe geef je een brainstorm vorm zodat deze effectief ingezet wordt om dat doel te bereiken?

De valkuilen van een brainstorm
Een brainstorm organiseer je in groepsverband zodat er interactie ontstaat tussen de deelnemers en om lekker voort te kunnen borduren op elkaars ideeën. "Dat klinkt logisch en effectief. Maar deze werkvorm is niet altijd even ideaal", vertelt Sven Lanser van De Ideeënpraktijk. "In de meeste gevallen komen vooral dominante mensen aan het woord en is er weinig oor voor de minder dominante personen aan tafel. Dat is zonde want de meest innovatieve ideeën ontstaan juist door de wisselwerking tussen verschillende personen. Daarnaast komt het vaak voor dat veel geopperde ideeën meteen beoordeeld worden. Dat werkt averechts. Je moet vrij zijn in een brainstorm, zonder kritiek en oordelen. Een andere valkuil is dat de probleemstelling niet helder is. Als deze niet duidelijk, dan komt iedereen met verschillende ideeën die vervolgens heel makkelijk door anderen worden afgeschoten."

Tien tips voor het houden van een goede en effectieve brainstorm
Ok. Dan weet je wat je vooral niet moet doen tijdens een brainstorm. Maar wat dan juist wel? We geven je tien tips om een effectievere brainstorm op te zetten en meer uit jezelf en je teamgenoten te halen.

1. Zorg voor een geschikte ruimte
Dat wil zeggen een ruimte waar mensen zich vrij en veilig voelen om met uitzinnige ideeën te komen. Wil iemand herrie maken tijdens een brainstorm? Dat moet kunnen. Een plek waar mensen vrij kunnen bewegen en niet persé aan een tafel hoeven te zitten (tenzij je dat een lekkere stek vindt, dan is dat ook ok).

2. Voorbereiding is key!
Zorg voor goede voorbereiding. Denk hierbij aan een goede briefing en achtergrondinformatie die op tijd verstuurd is naar de deelnemers. Op deze manier kan je de tijd die jullie samen hebben zo efficiënt mogelijk gebruiken. Daar wordt iedereen blij van.

3. Wijs een facilitator aan
Iemand die de brainstormsessie begeleidt en ervoor zorgt dat de juiste werkvormen op het juiste moment worden ingezet. De facilitator houdt ook in de gaten dat iedereen ten volste kan bijdragen; komt iedereen aan het woord, houden we ons aan de afgesproken tijd, etc.

4. Papier, post-its, stiften, flipovers etc
Alles om de deelnemers te inspireren en de ideeën vast te leggen.

5. Zorg voor focus
Telefoons uit, laptops dicht! Eenmaal in de brainstorm mogen deelnemers niet gestoord worden. Ze moeten hun aandacht enkel en alleen richten op de sessie, dus minimaliseer elke vorm van externe afleiding. Telefoon dus uit of lekker in de tas.

6. Ga er open in
Een open visie is een must voor creativiteit. Dat wil zeggen dat je je bewust bent, maar ook bereid bent om ideeën en informatie van anderen te omarmen. Ook de ideeën die vanuit jouw perspectief vaak niet eens de moeite waard lijken om te overwegen. Doe het gewoon eens... laat jouw geest de vrije loop. Het kan zomaar het begin zijn van een briljant idee.

7. Schakel hiërarchie en oordelen uit
Voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan, maar stel je oordeel uit. Alle ideeën die in de brainstorm bedacht worden, zijn goed. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar het doel is elkaar te beïnvloeden en inspireren met ideeën, dus vermijdt alles dat deze ideeënstroom de das om kan doen. Schrijf alle ideeën op en gooi mogelijke 'ja, maar's' uit het raam.

8. Pauzes zijn ok
Soms kom je met het team niet lekker op gang. Of loopt een brainstorm vast. Kan gebeuren, iedereen heeft weleens een off day. Stop dan even en ga weer op een later tijdstip. Soms heb je simpelweg tijd nodig om verbindingen te kunnen maken om zelf met ideeën en oplossingen te komen.

9. Ontspan!
Hiermee bedoel ik niet dat we allemaal aan de yoga moeten tijdens een brainstorm. We kunnen prima onder druk brainstormen namelijk, er is zelfs bewezen dat een actieve houding meer oplevert dan pure ontspannenheid. Dus als je die setting kan creëren, zorg je ervoor dat je je brein positief stimuleert en er opnieuw energie ontstaat.

10. Associeer
Associëren kun je op veel manieren en iedere denktechniek helpt je om vanuit totaal andere input weer tot nieuwe ideeën te komen. Bijvoorbeeld door te associëren op boeken, tijdschriften of kranten. Bedenk wat datgene wat je in je opneemt je kan brengen voor het idee waar je naar zoekt.

Het meest uit je eigen creativiteit en brainstorm halen
Als je ervan uitgaat dat je dagelijks leven voor zeker 95 procent bestaat uit logisch denken, dan blijft er op een hele dag weinig ruimte over voor creativiteit. Toch beschikken we allemaal over creatief denkvermogen, alleen zitten we onszelf daarbij soms in de weg. Het maakt dus niet uit of je in of extrovert bent, creatief denkvermogen hebben we allemaal. Met een doordachte groepssamenstelling, de juiste werkvormen en een goede facilitator kun je een hoop valkuilen voorkomen en de creativiteit van een ieder stimuleren. Meer weten over hoe je dit daadwerkelijk in praktijk brengt? Vraag jij je af hoe ook jouw meer ingetogen collega creatief kan stimuleren? Wil jij een goede facilitator worden die het beste uit verschillende type deelnemers haalt in een tijdsbestek van 30 minuten? Ik ben getriggerd en popel om in november te ontdekken hoe ik het maximale aan creativiteit uit mezelf en mijn collega's kan halen. En dan het liefst in een effectieve sessie die geen uren duurt. Sven Lanser ontwikkelde samen met Emile Mazerant de training 30 minute brainstorm. Ik ben van de partij. Zie ik je daar?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief