Case: hoe laat je mensen warm lopen voor scharrelvlees?

Blog
PR
Marlous Westra
12-07-2013


Ik houd ervan om redelijk gezond te eten. En om te weten wat ik eet. Niet tot in het extreme hoor. Het beperkt zich tot een eigen moestuintje met worteltjes, peultjes, rucola en wilde spinazie. En zo nu en dan een gang naar de biologische markt in de buurt voor vlees. Vegetariër worden zal ik nooit kunnen opbrengen maar af en toe een vleesloze dag inlossen gaat prima. Bovendien smaakt vlees van de supermarkt na gewenning aan scharrelvlees nergens meer naar. Dat maakt de keuze voor een avond vegetarisch gelukkig erg makkelijk.

Verzwegen ingrediënten
Die hype rondom het gevonden paardenvlees in kant-en-klaar lasagna's in Nederlandse supermarkten vond ik destijds wat overdreven en hypocriet. Maar nu ik er nog eens bij stil sta, vind ik het eigenlijk heel terecht. Ik wil toch ook weten wat ik binnenkrijg? Daarover moet helder worden gecommuniceerd.

Scharrelvlees of kiloknaller?
Wat vlees betreft kies ik eerder voor een stukje vlees waarvan je weet dat de 'eigenaar' een beter leven heeft gehad dan die van de 'kiloknallers'. Varkensvlees laat ik daarom sowieso staan. Daarbij heb ik toch een beeld van volgepropte vrachtwagens op weg naar de slacht en overvolle stallen met gewonde beesten. En dan komt er meteen het gekrijs bij van biggetjes die zonder verdoving worden gecastreerd bij.. Nee, ik bedank wel even. Bovendien verkopen ze geen varkensvlees op de biomarkt.

Informeren over scharrelvlees
Zou ik het wel eten als ik wist dat de varkens een beter leven hadden gehad? Misschien. En dat is precies wat Compassion in World Farming wil bereiken. Zij hebben als doel om meer mensen door positieve activatie warm te laten lopen voor scharrelvlees en de wreedheden in de massale stallen tegen te gaan. In de praktijk betekent dat wel iets meer betalen voor je karbonaatje, maar dan heb je in plaats van krijsende biggetjes wel het volgende beeld in je hoofd..

Wat eet nou lekkerder?

Belang van eerlijke voeding
Ook in de UK barstte recent een verborgen paardenvlees bommetje. CiWF greep dit moment aan om mensen te attenderen op het belang van eerlijke voeding en te weten wat je in je lijf stopt. De voor veel mensen onzichtbare kant van scharrelvlees werd middels een megascherm in een drukke winkelstraat in Londen zichtbaar gemaakt. Via een live feed hadden mensen zicht op de varkens. Door het doneren van een pound via een mobiele app konden zij een appel katapulteren in de wei.. Het gevolg? Het beeld van vrolijke en spelende varkens. Echte levensgenieters. Een fijne positieve tegenhanger van de deprimerende campagnes van o.a. Varkens in nood. Hopelijk heeft het in Londen een paar nieuwe scharrelfans opgeleverd.

Compassion in World Farming Live Feed from rileywriter on Vimeo.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief