Case: speelgoed versus wapenbezit, wat is veiliger?

Blog
PR
Marlous Westra
16-06-2013


Amerika zet zichzelf met regelmaat neer als een gek land. De aankondiging van het verbod op de chocolade eieren van Kindersurprise was ook zo'n moment. Deze verrassingseieren zouden niet veilig zijn voor kleine kinderen. In het verleden zijn er namelijk zeven kinderen gestikt door de kleine onderdelen van het speelgoed dat in het ei zit, in te slikken. Het ei bestaat vanaf 1974..

Hoge boete
Verschrikkelijk natuurlijk. Dat valt niet te ontkennen. Maar om op het in bezit hebben van één surprise-ei nou een boete te zetten 300 dollar? Het is de Amerikaanse overheid echt menens. Blijkbaar heerst de mening dat jonge kinderen nu een stuk veiliger zijn. Op zoek naar een bruikbare case, kwam ik een videofragment tegen van een Amerikaanse actiegroep: Moms Demand Action. Dit initiatief maakt zich hard voor een ´common sense´ regelgeving met betrekking tot wapenbezit.

Scheefheid
Naar aanleiding van de Newtown shooting eind vorig jaar is particulier wapenbezit weer een hot topic. In het kader van deze verschrikkelijke gebeurtenis waarbij maar liefst 20 kinderen om het leven kwamen, heeft Moms Demand Action het verbod op Kindersurprise eieren aangegrepen om de scheefheid in de maatschappij onder de aandacht te brengen en wapenbezit op de politieke agenda te zetten. Zie hier het resultaat.

Het blijft een vreemde situatie. Aanscherping van de wapenwetgeving in Amerika blijkt blijkbaar heel lastig. Toch juich ik initiatieven zoals deze van Moms Demand Action toe. Misschien dat er daardoor ooit een dag komt dat dat cijfer van acht kinderen per dag die om het leven komen door een schietwapen, omlaag gebracht wordt.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief