Confronterende video: how the sun sees you

Blog
Opinie
Arusha Mau-Asam
21-08-2014
We weten het allemaal. Als de zon schijnt dan moet je smeren, smeren, smeren. Knalrood en verbrand - dan baal je. Smeren dus! Maar als je niet of nauwelijks verbrandt - dan kan je het met de smeerregels wat minder nauw nemen. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: 'Nee, ik smeer niet want dan word ik nooit bruin'. Nog veel te vaak. Niet goed. Na het zien van deze video durft niemand die zin nog te denken of te zeggen.

'How the sun sees you'
Letterlijk een video waarin in beeld wordt gebracht hoe de zon jóu ziet. In deze video vraag videograaf Thomas Leveritt mensen op straat om zichzelf te bekijken onder een UV-lamp. UV-licht laat namelijk de schade die de zon aan de huid heeft veroorzaakt, maar nog niet met het blote oog zichtbaar is, zien op een camera. En dachten de nietsvermoedende voorbijgangers dat zij wellicht een prima, gave huid hadden, het beeld onder de UV-lamp, liegt er niet om. Na de schrikreactie vroeg Leveritt de deelnemers of ze zich wilden insmeren met zonnebrandcrème. Bizar om te zien wat dat goedje doet en hoe 'bescherming' eruit ziet in de ogen van de zon...Het verschil tussen de huid van een volwassenen en kinderen is enorm. Iedereen wordt met een gaaf huidje geboren, hoe de conditie van onze huid verder wordt aangetast door de zon, is aan ons.

Mission accomplished
Ieder jaar als de zon gaat schijnen worden we weer geattendeerd op de schadelijkheid van zonnestralen. We weten dat we onze huid moeten beschermen en toch doen veel mensen hier nog vrij laconiek over. Leveritt heeft met zijn video - die intussen viraal is gegaan en door meer dan 11 miljoen mensen is bekeken - in een klap zichtbaar gemaakt dat wat wij met het blote oog aan schade zien, niet de werkelijke schade is. Confronterend, raak en mooi gefilmd. Beeld zegt nog altijd meer dan woorden en zeker als ze op deze manier binnenkomen.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief