Coopr Focus on the Future: van Public Relations naar Public Interest?

Blog
Coopr Nieuws
Thea van Unen
11-10-2017
Onlangs kwamen we met alle Coopr-collega's bij elkaar om onze blik op de toekomst te richten. Focus on the Future: welke ontwikkelingen zien we en hoe verandert dit stap voor stap ons dagelijks werk?

Collega Jos inspireerde ons door een samenvatting te geven van zijn lessons learned tijdens Content Marketing World 2017. Hij schreef hierover o.a. dit blog over de samenstelling van je team voor contentmarketing.  

Vier belangrijke ontwikkelingen in het communicatievak
De ontwikkeling van ons vak is een veelbesproken onderwerp onder professionals en (vak)media en als het goed is blijft onze blik ook op de toekomst gericht. Inmiddels ben ik zo'n beetje twintig jaar bezig met het communicatievak. Veel trends en ontwikkelingen in communicatie en PR zijn de revue gepasseerd, waarbij de omslag van offline naar online communicatie de grootste was. De belangrijkste ontwikkelingen van vandaag, zijn nog steeds de uitkomst van die omslag.

En toch, alles bij elkaar veranderde er in de basis nu ook weer niet zoveel. Een paar gedachten die ik hierbij heb:
  • Van offline naar online: oude media verdwijnen en nieuwe media ontwikkelen zich. Online en social media vragen een andere uitwerking van strategie, tekst en beeld, maar nog steeds blijft de onderliggende vraag: "wat wil je overbrengen en aan wie?"
  • Verandering van media en mediagebruik: het blijven media met haar specifieke karakteristieken. De media en journalisten kennen en weten waar behoefte aan is, is nog steeds essentieel.
  • Technologische ontwikkeling maakt o.a. maatwerk en specifieke targeting mogelijk - toch blijft het een vorm van adverteren en betaald je boodschap overbrengen. Dit kan een prima middel zijn om je doel te bereiken met een geïntegreerde aanpak.
  • Data-analyse geeft meer insights en helpt om nog meer ontvangergericht te werken - je zult echter nog steeds je kernboodschap moeten vaststellen en weten wie je wilt bereiken. Je doelgroep bepaalt wat zij willen horen.


Still staying strong: storytelling
In de basis blijft overeind dat we een verhaal vertellen door een relatie op te bouwen met onze ontvangers, geholpen door de kritische blik van de derde, zoals een media of influencer of zelfs: van de consument zelf. Storytelling dus, een ontwikkeling waarover ik eerder al meer schreef.

Wanneer we vooruitkijken denk ik dat de samenwerking tussen de verschillende communicatievormen zal veranderen in integratie. We vinden elkaar op een natuurlijke manier en het werk zal veel meer organisch in elkaar overlopen. Ik denk dat Public Relations zich ontwikkelt tot de strateeg die als een schil om alle uitingen heen ligt en hen met elkaar verbindt. PR is de kritische blik in de contentcreatie, naar de kernboodschappen, de media en influencers. De relatie hoeft niet meer als aparte discipline benaderd te worden, want het zit verweven in alles wat we doen.

Public Interest
Ons werk als PR-professional is gebaseerd op het herkennen en vertellen van de juiste verhalen voor onze klanten. Hoe we de aandacht van de ontvanger krijgen - en dus welke vorm we kiezen - komt pas daarna. Het gaat erom dat we hun aandacht krijgen door kort en bondig het juiste verhaal via het best passende kanaal over te brengen.

Wat mij betreft beginnen we met een naamsverandering van het vak. Van Public Relations naar Public Interest: want dat houdt automatisch in dat je je ontvanger kent en weet waaraan hij behoefte heeft. Alleen zo breng je je verhaal op de manier die bij die individuele ontvanger past.