Coopr Model: Content - Hoe val je op in de enorme contentberg?

Blog
Opinie
José van Genderen
17-08-2017
De rode draad in veel van ons werk is het Coopr Model: een model dat ons inspiratie en houvast biedt om geïntegreerde plannen te maken. Het zorgt ervoor dat een campagne compleet en rond is voor optimaal resultaat en laat zien dat pr veel meer is dan alleen het onderhouden van mediarelaties. In deze blogserie nemen we je mee in alle onderdelen van het Coopr Model. Vandaag hebben we het over content. Er is op het web al eindeloos veel geschreven over content, daarom gaan we in deze blog enkel in op hoe je opvalt met onderscheidende content.

De doelen staan, de doelgroep is bekend, de strategie staat als een huis en de creatieve invalshoek is bedacht. Tijd om aan de slag te gaan met de doorvertaling naar de daadwerkelijke content.

Wat is dat, content?
Deze cruciale vraag werd mij gesteld tijdens de verdediging van mijn afstudeerscriptie. En nee, dit was geen strikvraag. Deze beste man wist oprecht niet wat ik met het begrip content bedoelde. Kwalijk kan ik het hem niet nemen, want ook in de jaren na mijn afstuderen werd deze vraag mij nog ontelbare keren gesteld. Dus, wat is content? Content is allesomvattend. Content is tekst, beeld, luisteren en interactie. In de vorm van blogs, artikelen, video, infographics, podcasts, case studies, landingspagina's, e-books, e-mail nieuwsbrieven, social, GIF's, foto's... Alles wat we kijken, lezen, horen en ervaren. Oké, je begrijpt de definitie van allesomvattend.

Opvallen met onderscheidende content
Content heeft raakvlakken met diverse branches, waaronder reclame, PR, marketing en televisie. Met de komst van internet kan iedere leek content maken. Veel zelfbenoemde content marketeers knallen dagelijks tientallen SEO teksten online, vaak losstaande flodders die zich niet tot nauwelijks aan het merk verbinden. Om je een idee te geven van de dagelijkse stroom content: er worden iedere dag circa 300.000 video's geüpload. Het is daarom cruciaal om op te vallen in deze gigantische contentberg.

Merken kunnen zich onderscheiden door kwalitatief goede content te creëren. Dit klinkt wellicht makkelijker dan het is, dus gaf collega Hans je eerder al 8 criteria waarop je moet letten bij het maken van goede content. Naast deze criteria is er altijd nog het format. Zo'n format zorgt niet alleen voor houvast, maar ook voor herkenning. Deze herkenning zorgt er op zijn beurt weer voor dat jouw content opvalt. "Met formats leer je jezelf als marketeer en als contentmaker beperken. Je produceert alleen content die echt relevant is en past bij je lezer. De contentberg gaat hopelijk iets minder hard groeien straks, dankzij formats. En de content die gemaakt wordt, is beter", aldus Aart Lensink in zijn boek 'Formats, de next step in contentmarketing'.

Nederland formatland
Wij Nederlanders zijn retegoed met formats. Denk aan de mateloos populaire tv programma's van John de Mol, waaronder The Voice. Maar ook de Anybody uit de Viva, de Allerhande en de Quote 500 zijn formats. Stuk voor stuk herkenbare formats waar de kijker/lezer halsreikend naar uitkijkt. Of wil je beweren dat jij niet direct naar de Anybody bladert? Deze formats sluiten daarnaast naadloos aan bij het blad of de zender. De herkenbaarheid en aansluiting zorgen samen grotendeels voor het succes van deze content.

Content & PR: A match made in heaven
Nu vraag jij je misschien af waarom ik het heb over formats, want is dat geen televisieding? PR is, net als content, platformoverstijgend. Door te beginnen met een verhaal slash format, deze vervolgens te verpakken in content en dán, en echt pas dán, een geschikt middel te vinden, zorg je voor de juiste informatie op de juiste plaats. Want 'People remember stories, not facts,' zei Dan Germain (Head of Brand at innocent) heel mooi toen we bij innocent in Londen op bezoek waren. Deze verhalen dienen vervolgens verpakt te worden in formats en kunnen alle bovengenoemde contentvormen aannemen. Monique zal binnenkort meer vertellen over storytelling en de bijbehorende awesome content.

De werking van goede content
Het maken en distribueren van content is veelal goedkoper en vriendelijker dan een old-fashioned reclame. De richting is immers anders. Waar bij ouderwetse reclamecampagnes wordt gezonden door de adverteerder, wordt bij content gezocht door de ontvanger. Daarnaast is content (marketing) naast het binnenhalen van leads ook een vorm van loyaliteitscommunicatie. Wanneer je als merk relevante content biedt, gaat jouw potentiële klant je vanzelf aardig(er) vinden. Bovendien is content het middel bij uitstek om je reputatie te verbeteren of je naamsbekendheid te vergroten - als het goede content is.

Noortje zal je in de volgende blog meer vertellen over de distributie van content. Het maken van content is immers slechts 20 procent van het proces. De andere 80 procent gaat naar de distributie en promotie van content.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief