De 10 leukste dingen aan lijstjes

Blog
Opinie
Ingrid Hamers
22-12-2014
Het einde van het jaar is weer in zicht. Sinterklaas heeft zijn roetsporen nagelaten, iedereen is alvast een extra gaatje in zijn riem aan het maken om de overdaad van de kerst een plekje te kunnen geven. En met het einde van het jaar komen natuurlijk ook uit elke hoek en kier de lijstjes weer naar boven. Lijstjes, ik denk dat ze nog nooit zo populair zijn geweest als nu. Websites als Froot, Buzzfeed en Upcoming doen vrijwel niet anders dan lijstjes maken. Voor PR zijn het ook altijd dankbare items. Hapklare brokken met duidelijke en overzichtelijke informatie. Soms grappig, soms serieus, maar altijd leuk (en vaak ook lekker makkelijk) om op te stellen én te consumeren. En om in deze traditie te blijven hierbij een opsomming van de 10 leukste dingen van lijstjes:

1) Lijstjes zijn hot
Eigenlijk de belangrijkste reden! Hoe je het ook wendt of keert, je wilt gewoon dat jouw item gelezen wordt. Lijstjes zijn laagdrempelig en onwijs populair op dit moment. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

2) Ze zijn overzichtelijk en lezen makkelijk weg
Er leest bijna niks makkelijker dan een lijstje. Overzichtelijk staat alles onder elkaar genoteerd. Iets opzoeken is ook veel makkelijker dan in een lange tekst. Ik hou ervan, lijstjes.

3) De mogelijkheden zijn onuitputtelijk
Werkelijk alles wat je maar kan bedenken kan in een lijstje! Bedenk een onderwerp, en je kan er een lijstje van maken. Japanse zakenmannen die teveel gezopen hebben, de 25 beste momenten van de borstkas van Harry Styles om maar twee voorbeelden te noemen.

4) Bieden legio aan visuele toevoegingen
Een artikel met een plaatje heeft sneller mijn aandacht dan een lange lap tekst zonder visuele toevoeging. En lijstjes gaan vaak nog een stapje verder. Hele lijstjes met gifs, youtube filmpjes, lijstjes foto's, vines! Heerlijk, ik kan er de hele avond naar kijken. Bijna beter dan TV.

5) Lijstjes hebben een begin en een eind
Open deur natuurlijk, vrijwel alles heeft een begin en een eind, maar bij een lijstje is het van het begin af aan duidelijk. Als je een lijstje leest - de 25 domste katten van 2015 - weet je bij elk punt hoe lang het lijstje nog duurt. Dat kan heel rustgevend zijn, maar soms ook een beetje frustrerend. Soms mis je gewoon de klapper in een lijst, maar niet elke lijstje is Pulitzer waardig.

6) Lijstjes zijn perfect voor snelle ontspanning
Het voordeel van lijstjes is dat je vaak niet heel geconcentreerd hoeft te zijn om het lijstje te kunnen begrijpen. Drogredenen, stijlfiguren, plot, inleiding, etc. Het is allemaal niet nodig in een lijstje. Gewoon lekker weglezen. Je kan midden in een lijstje beginnen en nog steeds snappen waar het over gaat. Probeer dat maar eens bij een essay...

7) Lijstjes geven het gevoel van superioriteit
Lijstjes zijn leuk, maar de allerleukste lijstjes zijn lijstjes met de 'de 10 leukste ... (zie mijn titel!)', 'de 25 meest ....' enzovoort. Het geeft je het idee dat je zelfs de meest complexe onderwerpen kunt tackelen, door er een lijstje van te maken of te lezen. Geweldig toch?

8) Ze zijn een uitgangspunt geworden
Het is bijna een uitdaging om met je Vine, Instagram of Youtube-account in een lijstje te worden opgenomen. Opgenomen worden in een lijstje geeft ook een gevoel van trots, je hoort ergens bij. Ik hoop met dit lijstje ook in een lijstje met de beste lijstjes van 2014 te komen!

9) Lijstjes zitten in onze natuur
Lijstjes maken, ik deed het al als jong meisje. Een lijstje met de leukste jongens van de klas, een lijstje met wat ik in moest pakken voor mijn slaapfeestje. Ons leven bestaat uit lijstjes. Boodschappenlijstjes, takenlijstjes, cijferlijstjes, verlanglijstjes. We zijn vergroeid met lijstjes.

10) Zelfs God maakte lijstjes - dus wij ook!
Misschien wel het meest bekende lijstje te wereld. De Tien Geboden! Als God het mag, dan mogen moeten wij dat ook! Ik ben zelf echt een lijstjes fan. Dus als het einde van het jaar nadert voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Ik kom mijn kerstvakantie wel door met alle eindejaarlijstjes!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief