De boekenblog van Coopr

Blog
Coopr Nieuws
Redactie
10-04-2020

Vertellen van goede verhalen, dat is wat we in ons vak het liefste doen. Waar gebeurt dat beter dan in ons eigen hoofd? Plot, het conflict en de ontwikkeling van personages, de beste lessen op het gebied van storytelling vinden uiteindelijk plaats in literatuur en dus in ons eigen hoofd. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten boeken. Praktische boeken die je helpen om een betere professional te worden bijvoorbeeld. In deze vreemde Corona-tijden is lezen ook een van de beste activiteiten om geestelijk gezond te blijven. Daarom raden een aantal Coopr collega's hun favoriete boek aan. Ze vertellen ook waarom jij dit boek zou moeten lezen.

1. Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili

Noortje:
"Dit boek is me heel erg bijgebleven. Het gaat over de familiegeschiedenis van een Georgische familie tussen 1900 en nu. Ik vind het vooral een sterk boek omdat het een mooi verhaal combineert met historie, familieperikelen en de Georgische cultuur. Allerlei 'hoogte- en dieptepunten' in de geschiedenis passeren de revue en namen me volledig mee in het verhaal. Leerzaam dus vooral op historisch vlak, maar verder gewoon een prachtig verhaal :)"

2. Super Social van Elja Daae

Yvonne:
"Dit boek is gericht op professionals die social media zakelijk inzetten. Elja Daae deelt in haar boek Super social waardevolle best practices, inspiratie voor social strategieën maar ook veel praktische tips en valkuilen waar je voor moet waken. Haar human 2 human (H2H) benadering - in plaats van het B2B en B2C hokjesdenken - vond ik verfrissend. Of je social media nu zakelijk of privé inzet, je praat niet tegen bedrijven maar altijd tegen mensen (van die bedrijven) en moet daar je content en tone of voice op afstemmen.

Tip: Volg haar op Instagram @supersocialboek, ze deelt daar veel waardevolle actuele inzichten en tips. In deze periode heeft ze vrijwel dagelijks een live Q&A via IG Live waar je ook al je prangende vragen kan stellen."

3. Grip (het geheim van slim werken) van Rick Pastoor

Mewael:
"Ik hoor het je al denken, weer zo'n boek dat mij verteld hoe ik meer uit mijn dag kan halen. En deels is dat zeker waar. Maar Grip is veel meer dan alleen een boek over hoe je jouw dag organiseert. Door de tips in dit boek toe te passen krijg ik meer rust in mijn dag. En die rust zorgt ervoor dat ik meer kan doen. Zowel privé als op werk.

De tips die schrijver Rick Pastoor ons geeft zijn direct toepasbaar. Bij andere productiviteit boeken lees je vooral waarom het niet lukt om het meeste uit je dag te halen. Grip doet dat ook maar geeft je daarnaast tips zodat je betere keuzes kunt maken. keuzes die leiden tot grip."

4. Julian van Fleur Pierets

Judith:
"Belgisch kunstenaar Fleur Pierets zou met de liefde van haar leven Julian trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat wettelijk mogen. Een kunstproject om gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Na hun vierde huwelijk werd Julian gediagnosticeerd met hersentumoren. Ze overleed slechts zes weken later. Pierets schreef een boek over hun zeven jaar samen, over homorechten, over rouwen, maar vooral een ode aan de liefde.

In 'Julian' beschrijft Pierets haar relatie met Julian en neemt ze de lezer mee van het begin tot aan het bittere einde. De weergave van hun zeven jaren samen en het rouwproces van Pierets, wordt afgewisseld met anekdotes uit de kunst over gender, identiteit en liefde. Die anekdotes zorgen voor een interessante inkijk in de LGBTQ gemeenschap en voelen als een heel natuurlijk onderdeel van de relatie die Pierets met Julian had. Maar 'Julian' is met name een van de meest liefdevolle boeken die ik ooit gelezen heb. Het is een boek dat je bij de keel grijpt, zonder taboes en zonder overdaad. Na het lezen blijft vooral de grootsheid en oprechtheid van deze liefde je bij.

5. Het best verkochte boek ooit* (*met deze titel) van Sanne Blauw

Monique:
"In ons werk zijn we elke dag bezig met cijfers: welk budget krijgen we voor onze werkzaamheden, hoeveel uren maken we daarin en hoeveel 'waarde' levert dat op voor onze klant? Maar ook in breder perspectief zijn cijfers graadmeters om de wereld te kunnen begrijpen. Ze krijgen pas functie als wij er een betekenis aan hangen, iets wat de afgelopen weken nog duidelijker is dan ooit. Niet eerder is 'an·der·half' zo vaak door ons allemaal uitgesproken, en nog nooit had het zo'n belangrijke functie: het kan letterlijk levens redden. Cijfers domineren onze dagelijkse nieuwsbronnen in het gevecht tegen COVID-19. Maken ons alert, bang of strijdvaardig.

Goed dus om hier een kanttekening bij te plaatsen: veel cijfers zijn niet de exacte werkelijkheid. Over het gevaar wat daarin schuilt schrijft Sanne Blauw in haar zeer toegankelijke boek, en legt uit dat cijfers vaak op een manier worden gebruikt die past bij een behoefte. Of dat nu is om een gevoel van veiligheid en verantwoordelijkheid mee te geven, of juist om (bewust) desinformatie te verspreiden. Ze leert ons hoe je kritisch naar cijfers kan kijken, en altijd te zoeken naar de betekenis achter al die getallen. Wat misschien nu zelfs nog belangrijker is, want "ot everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts."

6. Alles is F*cked van Mark Manson

Ronald:
"Een interessant boek dat je anders naar de wereld laat kijken. Het boek gaat over, zoals de titel aangeeft, dat alles Fucked is, maar dat er zoiets bestaat als hoop. En dat heb je nodig in je leven. Mark Manson weet op zijn eigen ongefilterde manier hedendaagse onderwerpen aan te snijden, legt uit hoe ons brein werkt en deelt levensverhalen van filosofen.
Soms wat zwaar, maar vol met verfrissende inzichten, wat het boek de moeite waard maakt om te lezen."

7. De New York Trilogie van Paul Auster

Jos:
"Als je het over storytelling hebt. Het vertellen van verhalen. Dan kom je uit op schrijvers als Paul Auster. Een van mijn favoriete schrijvers. Een van zijn bekendste boeken is de New York Trilogie. Het boek bestaat uit drie verhalen: Broze stad, Schimmen en De gesloten kamer. Het boek is al vijfendertig jaar oud maar toch doet het nergens gedateerd aan. Met name het verhaal Schimmen is een waar meesterwerk. De personages worden niet geïntroduceerd met een naam maar met een kleur. Dat zorgt voor een extra conflict in je hoofd. En zoals we allemaal weten is een van de belangrijkste ingrediënten van een goed verhaal het conflict. Paul Auster beloont je hier dubbel. En zou Quentin Tarantino dit boek gelezen hebben voordat hij Reservoir Dogs schreef?"

8. Crisiscommunicatie voor iedereen van Frank Peters

José:
"Dit boek lag mij al een tijdje aan te staren vanaf mijn bureau en is een van de laatste dingen die ik heb ingepakt toen we ons klaar moesten maken voor een aantal weken home office. Toen nog niet wetende hoe dit boek perfect zou dienen als naslagwerk tijdens de covid-19 crisis. Op de achterflap van het boek begint de tekst met de woorden: "Iedereen krijgt zakelijk of privé te weleens te maken met een crisissituatie". Toen Frank Peters, een expert op het gebied van reputatiemanagement, dit boek in 2018 schreef had hij zelfs in zijn wildste fantasie niet kunnen bedenken dat twee jaar later een pandemie de wereldeconomie stil zou leggen.

Het boek biedt op een overzichtelijk manier 46 praktijklessen, waaronder 'Sorry zeggen doet geen pijn', 'Beter door tegenspraak', 'Blijf zelf aan de bal' en 'Leer en verbeter'. Met open deuren zoals dat ontkenning van de crisis een van de grootste gevaren is. Maar wie Zondag met Lubach heeft gezien weet dat zelfs wereldleiders dit nog weleens vergeten in crisistijd. En wordt ook hier het belang van de blik naar buiten, wat wij voor heel veel van onze klanten zijn, nogmaals benadrukt. 'Het bouwen van een goede reputatie is niets anders dan het continu voldoen aan verwachtingen. Of liever nog: deze overtreffen! Op de hoogte zijn van de verwachtingen is het vertrekpunt van reputatiemanagement.'"

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief