De gemiste kansen van Ajax: slecht leiderschap of leugens?

Blog
Opinie
Lotte Monster
09-02-2022
Dit is een blog waarvan ik had gehoopt dat ik hem niet had kunnen schrijven. Dat The Voice een unieke situatie was geweest, die nooit had mogen plaatsvinden. Maar net als velen deel ik ook ervaringen van ongewenst gedrag en wist ik dat dit hopen was tegen beter weten in. #BOOS heeft de beerput geopend en Ajax is het jongste lid van de oneervolle club bedrijven waar grensoverschrijdend gedrag leidt tot veel media-aandacht. Na uitgebreide analyses van collega's Jos en Renate over het optreden van John de Mol, wil ik de tactiek van Ajax onder de loep nemen. Waar Ajax en Van der Sar op sommige vlakken goede keuzes hebben gemaakt, laten ze op andere momenten weinig respect zien voor de dappere vrouwen die hier slachtoffer van zijn geworden.
Het eerste doelpunt valt
Zondagavond half 12, Ajax komt naar buiten met een statement. Slecht nieuws brengen op een moment waarop weinig redacties aanwezig zijn of er ander groot wereldnieuws is, is een bekende communicatietactiek. De hoop is natuurlijk dat er minder aandacht aan het nieuws wordt besteed. Ajax komt hier terecht bedrogen uit. Een ander moment had meer recht gedaan aan de slachtoffers en daarmee staat Ajax wat mij betreft 1-0 achter. Wie zich brandt moet op de blaren zitten. 

De score wordt gelijk
De kans die Ajax wel benut heeft, is om met een statement te komen vanuit zowel de Raad van Commissarissen als de Algemeen Directeur. Hiermee toont Ajax betrokkenheid en aandacht op het hoogste niveau voor dit serieuze topic en haar slachtoffers. Het statement zelf werpt vooral veel vragen op. Vanuit communicatieperspectief is het belangrijk aandacht te besteden aan wie, wat, waar en vooral empathie te tonen. Het begin is sterk, er wordt duidelijk uitgelegd wat er gebeurd is, wat daarvan de gevolgen zijn en er wordt stilgestaan bij de slachtoffers en de toekomst. 
 
RvC-voorzitter Leen Meijaard: "Dit is een dramatische situatie voor iedereen die hier op enigerlei wijze bij betrokken is. Het is ingrijpend voor de vrouwen die met het gedrag te maken hebben gehad. Toen wij geluiden hierover opvingen hebben we meteen gehandeld."

Algemeen Directeur Edwin van der Sar: "Ik vind de situatie voor iedereen afschuwelijk en sluit me aan bij de woorden van Leen Meijaard. Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega’s te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nóg meer aandacht aan besteden.”

Tot zover scoren zowel Meijaard als Van der Sar punten. Het gaat echter mis in het staartje van beide statements.
 
Zo vervolgt Meijaard: "Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd. Het is bijzonder pijnlijk voor iedereen."

Ook Van der Sar wil wat waardering uitspreken: ”Marc en ik spelen sinds het begin van de jaren negentig samen, eerst bij Ajax en toen bij Oranje en we zijn nu alweer bijna tien jaar collega’s in de directie van Ajax. Dat stopt nu heel abrupt. We zijn hier bezig met iets heel moois dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn."

Een ongelukkige woordkeuze zoals het woord 'iedereen' kan het publiek veelal nog wel vergeven. Het ophemelen van Overmars, wat beide heren doen, is hoogst ongepast richting de slachtoffers.

Alleen maar verliezers
De wedstrijd is in de reservetijd verloren. Teveel energie is er gestoken in het verfraaien van de boodschap. In een situatie waarin alleen maar verliezers zijn, verzaakt Ajax al het mogelijke respect te tonen voor de getroffenen. 

De waarheid wint
Zoals Van der Sar in zijn originele statement aangeeft, gaan hij en Overmars jaren terug. Van samen de Championsleague (1995) winnen naar Ajax in de afgelopen jaren terug naar de top brengen. Dit verklaart deels waarom Overmars dit jarenlang kon doen, onvoldoende tegenmacht. Van der Sar geeft in de media aan zich verantwoordelijk te voelen, als directeur ben je dat ook. Hij toont hiermee leiderschap. Aan de andere kant zegt hij dinsdag tegen ANP niets te hebben geweten van dit wangedrag. Terwijl NRC al sinds december met dit verhaal bezig is en meerdere vrouwen spreken uit dat de leiding van de club van het wangedrag op de hoogte was. Of Van Der Sar is een incompetente leider of hij liegt. Welke van de opties het ook is, Van der Sar beschadigt met zijn communicatie zijn reputatie en toont nogmaals weinig respect voor de slachtoffers. Het laatste woord over deze kwestie is nog niet gezegd.

Helaas zijn The Voice en Ajax waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Ik hoop dat alle ophef leidt tot een cultuur, waarin grensoverschrijdend gedrag niet meer voorkomt. Maar tot die tijd: communiceer respectvol! 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief