Yes, een nieuwe top of flop in de media. En er is weer genoeg gebeurd om even bij stil te staan. Geluksvogel dat ik ben, mag ik dan het onderwerp kiezen dat mij het meest interesseert en dat is toch wel Beyoncé, de kunstenares.

Mocht het je ontgaan zijn, even een kleine recap: Beyoncé was de afgelopen weken flink in het nieuws. Deels omdat zij haar tweede zwangerschap aankondigde, dit keer verwacht zij een tweeling. En zondag was Beyoncé de grote verliezer tijdens de Grammy’s.

Beyoncé maakte haar zwangerschap wereldkundig door het plaatsen van een unieke foto van zichzelf. Een foto die veel meer betekenis in zich heeft, dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Zeker als je geen kunstliefhebber bent. Daar bracht Wim Pijbes (oud-directeur Rijksmuseum) afgelopen vrijdag verandering in bij De Wereld Draait Door. Pijbes is groot fan van Beyoncé én natuurlijk kunstliefhebber. Tijdens het gesprek legt hij de verbanden uit tussen de foto van Beyoncé en de kunstgeschiedenis. Zo zegt Pijbes: ‘Je ziet Beyoncé in een ‘guirlande van bloemen’, het teken van reinheid, vruchtbaarheid, schoonheid. Ze gebruikt cliché beeld op geheel eigen wijze.’ Queen B is een groot liefhebber van kunst en ze laat zich graag inspireren door grote kunstenaars. Het verhaal van Wim Pijbes inspireerde mij onwijs. Het was weer even een reminder voor mij hoe belangrijk het is om je te laten inspireren.

 

En toen waren daar zondag de Grammy’s. Dit jaar ging de strijd tussen twee iconen: Adele en Beyoncé. Vooraf was iedereen het er wel over eens: Beyoncé wordt dit jaar de grote winnaar. Niets bleek minder waar. Adele ging er vandoor met 5 Grammy’s, waaronder die voor ‘Best Album’. En daar was zelfs Adele het niet mee eens, werd snel duidelijk tijdens haar speech. Die was toch echt bestemd voor Queen B. Maar B zou B niet zijn, als ze de show dan toch niet haar kant op zou draaien (en terecht!). Tijdens een prachtig optreden gaf Beyoncé een show weg waar menig artiest u tegen zegt. Impactvol, kunstzinnig, innovatief, zang én een boodschap. Het was een modern kunstwerk.

Waar vind jij inspiratie?

Beyoncé laat zich inspireren door grootheden in de kunst. Het geeft haar nieuwe inzichten, wakkert creativiteit aan en geeft haar (en haar team) energie. Wim Pijbes inspireerde mij met zijn ‘Beyoncé’ verhaal. En dat zorgde er ook wel voor dat ik merkte hoe belangrijk het is om regelmatig inspiratie te vinden. Het geeft zoveel energie. Maar zoek je inspiratie op of kun je er beter door verrast worden? Hoe zit dat bij jou? Hoe laat jij je inspireren?