De klantreis van Coopr naar een Beeckestijn clinic: echt een beleving, of niet?!

Vrijdagochtend, de laatste werkdag van de week is meestal zo’n ochtend waarop  je uitkijkt naar het weekend. Afgelopen vrijdagochtend was dat toch iets anders dan normaal. Samen met een collegaatje bezocht ik de Beeckestijn clinic ‘cross media en content marketing’. Na dik een jaar bij Coopr en zeker al een aantal maanden met m’n master ‘Interculturele Communicatie’ is het hoognodig tijd om weer iets nieuws beet te pakken. Ideaal zo’n clinic om me te oriënteren op de verschillende mogelijkheden.

Genoeg colleges
Nu heb ik in mijn leven al best veel colleges gevolgd, maar een specialisatie of praktijkgerichte opleiding is toch echt wel wat anders. Vol goede moed ging ik daarom vrijdagochtend naar een clinic. Geen verkooppraatje van de opleiding, maar een vakinhoudelijke clinic van twee uur. Dat de intro over Beeckesteijn twintig minuten duurde wisten we natuurlijk niet. Na wat observaties en een case over cross media en marketing begon het dan echt: Workshop 1: ‘Beschrijf de customer journey van de klant in jouw vraagstelling’.

Customer journey
Natuurlijk wist de gastdocent wel dat het bijna onhaalbaar was om in twintig minuten een customer journey te maken, maar de bedoeling was dan ook meer om stil te staan bij wat zo’n klantreis nu precies is. Iets waar we vanuit PR natuurlijk ook in het achterhoofd mee bezig zijn, maar zo’n route daadwerkelijk uitstippelen en opschrijven is toch wat anders. Met de meest cruciale vraag: waar begint deze reis in hemelsnaam?! Thuis op de bank met een folder of pas in de winkel? Workshop 2 volgde al snel erna, want ja die twintig minuten hadden we alleen al nodig voor het duidelijk in kaart krijgen van de doelgroep… In de volgende twintig minuten moesten we proberen om de media te beschrijven die invloed hebben op jouw klant tijdens de customer journey. Nou deed ons groepje dat eigenlijk al automatisch bij opdracht 1 – dat krijg je als je een stel praktijkmensen bij elkaar zet – , maar een complex web van pijlen en figuren is het toch wel geworden. 1 Customer journey bestaat natuurlijk ook niet.

Mijn klantreis
Een klantreis beschrijven is dus zo makkelijk nog niet. Maar als je het dichtbij houdt, zoals mijn customer journey van de Beeckestijn clinic ligt het iets simpeler. Kortweg zag deze er namelijk als volgt uit: op basis van eigen interesse ben ik gaan zoeken welke opleiding ik eventueel zou willen volgen. Samen met mijn collega zijn we via internet op deze clinic gekomen. Ook intern bij Coopr hebben we gesproken over een aantal opleidingen en/of cursussen en waar deze te volgen. Dan nog een surfrondje op het web en zodoende kwamen we uit bij Beeckestijn. Al met al veel informatie van het web geplukt en niet zoveel offline. Dat scheelt weer qua influencers. Dit was de reis vooraf. De beleving van de clinic zelf daarentegen is waar het allemaal om gaat, want als deze goed uitpakt trekt het mij over de streep om uiteindelijk de studie van 10 colleges te volgen.

2 uur op plaats van bestemming
Het is dus heel fijn dat er clinics bestaan, maar een clinic van 2 uur is wat mij betreft wel heel opportunistisch. Omdat er nog veel andere geïnteresseerden waren, was het onmogelijk om per groepje feedback te krijgen op je customer journey. Nu maar hopen dat we de marketeer van Supermarkt X een beetje een realistische journey hebben gegeven. Ondanks een drukke ochtend waar ik een klein beetje heb kunnen snuffelen van de studie ben ik blij dat ik gegaan ben, al was het alleen al om de sfeer te proeven op Beeckestijn.

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Gerelateerde berichten

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!