De meester van het bruggen aan het werk

Blog
Opinie
Mary-Grace van Leeuwen
10-12-2012

Op de maandag verwacht je normaal gesproken altijd de PR-Klaagmuur. Vandaag lees je een keer niet waar de hedendaagse journalist wel en niet van gediend is, maar zien we hoe je als woordvoerder lastige interviewgesprekken kunt ombuigen. De regie krijgen over een interview, dat is wat iedere woordvoerder wil. Meester van het 'bruggen' is en blijft toch nog steeds Bill Clinton, oud-president van Amerika. Soms is het goed om even een momentje terug in de tijd te gaan en te zien wat je kunt leren van oude interviews. In deze drie korte video's zie je hoe Clinton aan het werk gaat tijdens een interview met Fox. Watch and learn.

Kijk goed naar de houding van Bill Clinton; zijn handgebaren en luister hoe hij 'de bal terugkaatst' aan de interviewer. Clinton gaat rechtop zitten, omdat hij het er niet mee eens is met wat er gezegd wordt, hij praat door de interviewer heen en draait de rollen om door zelf vragen te stellen in plaats van ze te beantwoorden op dat moment.

Belangrijk als woordvoerder is dus dat je alle ins & outs weet, dat je niet per definitie met iedere vraag van de journalist meebeweegt en dat je je feitenkennis eigen maakt en goed over de buhne kunt krijgen en ze bij wijze van spreken net als Bill Clinton kunt opdreunen. Maar dan op een manier dat het niet lijkt alsof je het hebt ingestudeerd.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief