De MINI Countryman en crowdsourcing

Blog
Opinie
Jos Govaart
02-03-2010
Eerder schreef ik op dit blog al over het potentiële huwelijk tussen de automotive-industrie en social media. Dat was op de dag waarop BMW de eerste 30 seconden van haar commercial aan fans en bloggers gaf. BMW verraste me vandaag met de bekendmaking van een crowdsourcing-initiatief rondom haar nieuwste MINI, de Countryman.  Op het speciaal daarvoor ingerichte platform Minispace kunnen MINI-fans hun ontwerpen insturen voor interieurdetails van de nieuwe Crossover.

Via een Social Media News Release werd ik geattendeerd op de overigens internationale actie. In mijn blogpost van gisteren over SMNR's was ik enigszins kattig op SMNR's. BMW stemde vandaag tot iets meer vrolijkheid. Allereerst de mail die ik ontving:

Designcompetitie interieur MINI CountrymanMINI daagt (online) creatievelingen uit
  • MINI vraagt community interieurdetails te ontwerpen voor MINI Countryman
  • Winnende ontwerpen worden door MINI in productie genomen
  • Diverse prijzen voor winnende designs
Rijswijk/MINIspace - MINI biedt onafhankelijke ontwerpers de kans om interieurdetails voor de nieuwe MINI Countryman te ontwerpen. De winnende ontwerpen zullen daadwerkelijk in productie worden genomen. Op www.minispace.com kunnen de designers, vormgevers en andere creatieve geesten terecht om leuke accessoires te bedenken voor het nieuwe crossover model van MINI.Geen wollige zinnen waarin je het nieuws moet zoeken, maar een mail waar direct uit blijkt wat het nieuws is. Ik kan zo heel snel oordelen of ik het interessant vind en wil doorklikken op de overigens meetbare link: http://bit.ly/aj1iqg

Dan de Social Media News Release zelf.  Hij ziet er erg strak uit.  Ik vind het wel jammer dat als ik  foto's wil downloaden, ik in een killere BMW-omgeving terecht kom.  Daarnaast  is mijn gevoel ten aanzien van de SMNR ook gelijk dat hij meer zegt over de auto dan over de actie. De mensen die uiteindelijk de interieurdetails moeten gaan maken zien niet in één oogopslag wat de bedoeling is.  Ik had het hier logisch gevonden als er met name in beeld een duidelijkere crossover gemaakt zou zijn naar het doel van de actie op www.minispace.com. Ditzelfde zie ik terug bij de video's. Die kloppen eigenlijk ook niet helemaal bij de actie. En is daarom ook precies de reden waarom ik de video's niet plaats in deze post.

De MINI Countryman actie zelf.
Ik klik door naar www.minispace.com en zie daar een waanzinnig fanatieke internationale MINI-community.  Een MINI-blog dat regelmatig bijgwerkt wordt, een overzicht van projecten en een overzicht van de mensen die de community maken.  Een rail (zie foto hierboven) die in het midden van de auto ligt, staat centraal in deze actie. De vraag is: ,,Hoe gebruik je deze rail? Stuur je idee in en de beste ideeën worden uitgevoerd en beloond met prijzen als de Apple Macbook Pro. Wat mij betreft een goede online actie. Er zit een duidelijk "What's in it for me " component in. De actie zet MINI als een merk voor creatieven neer. Allemaal goed. Het is alleen jammer dat ik geen integratie zie met bestaande social networks. Ik mis Shareknoppen en wellicht was integratie met wat Facebook Fanpages ook een leuk idee geweest. Overall een geslaagde actie met hier en daar een kleine suggestie ter verbetering. Hij laat vooral zien dat de automotive-industrie online echt alle kanten op kan. De creativiteit ligt voor het oprapen!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief