De online generatie: vergeet de babyboomer niet

Blog
Digitaal
Noortje Kleijnen
21-07-2016
Wanneer we spreken over doelgroepen en generaties, vliegen de termen je om de oren. Van millenials tot Generatie Y, X of Z; tegenwoordig wordt er veelal gesproken over behoeftes en levensstijlen van verschillende leeftijdsgroepen. Aan de ene kant kan dit behulpzaam bij het bepalen van je strategie en middelen, aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat we te veel generaliseren en in hokjes denken. Het blijft dus belangrijk om je goed in deze generaties te verdiepen. Onlangs publiceerde Ruigrok een nieuw onderzoek waar zij dieper ingaan op het internetgebruik van verschillende generaties. De babyboomers waren voor mij een eye-opener: die zijn veel meer bij de tijd dan je in eerste instantie zou denken!

Baby?
Babyboomers (56+) kunnen we zien als de senioren van Nederland. Dat deze senioren niet meer achter de geraniums zitten moge duidelijk zijn: meer dan de helft gebruikt inmiddels een smartphone, zo blijkt uit het onderzoek. Waar vooruitstrevende online campagnes zich veelal op de 'digitiener' richten, moeten we dus zeker niet vergeten dat ook de babyboom-generatie fanatieke internetgebruikers zijn en ook steeds meer worden. Het onderzoek geeft op verschillende fronten grote stijgingen aan. Hoe bereiken we deze nieuwe diginerds?

Online TV
Hier zijn de digitieners absoluut in de meerderheid, maar met een stijging van 13% ten opzichte van vorig jaar (nu 33%) zijn de babyboomers hard op weg om TV kijken via internet op een laptop. Ook de tablet is populair: 21% geeft aan daar regelmatig tv, video's of films te kijken. YouTube staat in de top 3 van meest gebruikte sociale media, wie wordt onze eerste 55plus-vlogger?

Social media
Babyboomers hebben een druk online sociaal leven, zij hebben gemiddeld via drie netwerken contact met anderen. Gemiddeld spenderen zij dan ook anderhalf uur per dag op sociale media. Nummer 1 daarin is Facebook, bijna driekwart maakt daar actief gebruik van. In tegenstelling tot de digitieners gebruiken zij Facebook nog echt voor de interactie: ze plaatsen zelf content, maar reageren ook op foto's en berichten van anderen. En niet geheel onbelangrijk: ze delen ook veel content (66%)! Kanttekening: advertenties of gesponsorde berichten worden niet meer zo lekker ontvangen, het is ergernis nummer 1 en verslaat daarmee gemakkelijk de kinderfoto's of klaagzangen.

Online shoppen
Ook voor online shoppen deinzen de babyboomers niet meer terug: 87% geeft aan weleens iets online te kopen. Dit gebeurt voornamelijk nog via de computer, maar aankopen doen via de tablet wint steeds meer aan terrein. De smartphone loopt hier nog een beetje achter omdat het voor de oudere generatie voelt als minder veilig. Die veiligheid vormt voor de babyboomers nog wel een puntje van aandacht: meer dan de helft geeft aan zich hierover zorgen te maken.

Vroeger was alles beter
Niet dus. Dit onderzoek bevestigt dat de helft van de babyboomers niet terugverlangt naar de tijd zonder internet. Ook zij merken dat er nog zoveel te ontdekken is op het World Wide Web. Een groep dus die we, zeker gezien de ontwikkelingen en de stijging in het gebruik van mobiele devices, niet moeten onderschatten. Geef ze het gevoel van veiligheid en vertrouwen, en ook deze club kan je via het internet aanspreken. Bij hen is belangrijk dat je inspeelt op de vragen en problemen waar deze doelgroep mee zit. Even oma appen dus...

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief