De PR-Klaagmuur: journalist nummer 100 is bijna in zicht!

Blog
Interview
Mary-Grace van Leeuwen
29-10-2012
Onze welbefaamde PR-Klaagmuur gaat al sinds mei 2010 mee. Onze eerste gast was toen Kari-Anne Fygi, journalist, blogger en (eind)redacteur bij Tijdschrift voor Marketing en Molblog. Nu meer dan twee jaar later hebben we bijna 100 journalisten gehad die ongegeneerd zijn los gegaan over de constante stroom persberichten, telefoontjes en mailtjes van pr-bureaus. We hebben journalisten voorbij zien komen die voor grote en kleine Nederlandse (dag)bladen, voor blogs en vakbladen schrijven. Ook hebben we radioverslaggevers aan het woord gelaten en had elke journalist zo zijn/haar expertise, daar hebben we geen onderscheid in gemaakt.

100
Bijna 100 journalisten! Wie zal/wil onze 100e gast worden? Hopelijk zie je dat over een paar weken al. Voor het zover is, wil ik eerst de tien leukste/grappigste/mooiste/scherpste quotes met jullie delen die ons hier bij Coopr erg aan het denken en/of lachen hebben gezet. Enjoy!
  • Pascal Vugts - FHM: "Nabellen of ik een irrelevant persbericht heb ontvangen en of ik er iets mee ga doen. Werkt meestal averechts bij FHM. Bij interesse nemen wij contact met u op - that's how we roll. Mensen bellen soms echt in de overtuiging dat ze goud bieden, maar het niet helemaal snappen: 'Kom je zondagavond om 20:00 naar de presentatie van een nieuw iPhone hoesje in Veenendaal? Het wordt heel leuk!' gebeurt zowaar echt..."
  • Aliëtte Jonkers - Medisch freelance journalist"Werk aan relatiemanagement, niet aan reputatiemanagement. Oftewel: wees niet alleen heel benaderbaar als je net positief nieuws de wereld hebt ingestuurd, maar wees juist ook bereikbaar bij negatief nieuws of bij crises. Gebruik van sociale media, juist bij incidenten, kan onjuiste geruchten snel de nek omdraaien en zorgen voor een goede en snelle informatieverspreiding."
  • Serena Verbon - Beautylab.nl: "Als ik mailtjes krijg zonder aanhef (dus beste beautyblogger, lekker onpersoonlijk) en als ze afsluiten met "het lijkt ons geweldig als jij hier aandacht aan besteedt op je blog."
  • Charlotte Olthoff - Linda.: "Ik word altijd heel blij als Ben & Jerry's even langskomt met de nieuwe smaken. Proeven, persbericht erbij en ik kan meteen een foto delen via Twitter."
  • Peter van Woensel Kooy - Marketing Tribune: "Toen ik bezig was met een ingewikkeld stuk voor het toonaangevende tijdschrift Archive, een titel voor internationale creatieven, ging de betrokken PR-dame ineens achter mijn rug om met de hoofdredacteur bellen. Die zelf met vakantie in Spanje was. Ze wilde het interview, waar ze zelf niet bij was geweest, tegenhouden en was de horkerigheid zelve. Absoluut not done. De dame, die intussen een eigen PR-bureau in Amsterdam heeft, staat sindsdien op mijn zwarte lijst en op de zwarte lijst van die hoofdredacteur. Het interview is uiteraard gewoon geplaatst."
  • Bas Paternotte - HP/De Tijd & Geenstijl: "Ik geloof heilig in sociale media. Twitter, Facebook, ik ben er hartstikke druk mee. Kom maar door en benader mij. Heb ik geen enkele moeite mee. Het werkt ook heel snel. Als ik een specifieke vraag heb gooi ik die op Twitter. Negen van de tien keer heb ik direct antwoord. Twitter is nog makkelijker dan email door die 140-tekens. Op een bepaalde manier nodigt dat uit tot sneller antwoorden. Een ideale tool wat mij betreft."
  • Paola van de Velde - Telegraaf: "Ik ontvang het liefst een genuanceerd bericht met een scherpe inhoud." (als antwoord op de vraag: Ontvang je liever een genuanceerd bericht of een scherp bericht?)
  • Bram Koster - Marketingfacts: "Dat ze je wel benaderen, maar als je contact opneemt niet blijken te kennen. "Marketingfacts? Uh, ja... ja, die ken ik wel. Geloof ik."
  • Pauline Egge - Petitpassport: "Teveel aanwezig zijn. Soms kom je ergens en dan blijft diegene maar vertellen terwijl ze je snel meesleurt naar het volgende interessante. Ik wil op mijn gemak kunnen kijken, het op me in laten werken, foto's kunnen maken, mijn mening bepalen."
  • Monique van Loon - Girlscene.nl: "Het verschilt enorm. Sommige zijn erg sterk, andere berichten zijn zo ongelooflijk nietszeggend dat ze linea recta richting trash gaan. In veel persberichten lees ik spel- en grammaticafouten ("ik vindt", "jou site"... grrr) en ik kan me groen & geel ergeren aan foto's die niet te downloaden zijn of persberichten die niet in platte tekstvorm aangeleverd worden. Een bekend pr-bureau stuurt zijn berichten regelmatig opgemaakt in JPG-vorm. Op de vraag waarom, kreeg ik ooit het antwoord: 'ja, anders wordt het persbericht gekopieerd'..."
  • Verleg je grenzen!

    schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
    Schrijf je nu in voor
    onze nieuwsbrief