Een dikke pluim voor de NOS

Blog
Opinie
Tamara Vlootman
05-02-2018
In dit blog neem ik je mee in wat ik goede- of juist slechte content vind in de media. Soms zijn dat opvallende media-optredens of campagnes (niveau Superbowl). Maar dit keer wil ik een Top uitlichten die indruk heeft gemaakt, gewoon, omdat het heel erg goed en met aandacht is uitgevoerd en mijn houding tegenover een onderwerp heeft veranderd: de Watersnoodramp van 1953. Tot dit jaar was het voor mij een vaag concept. Het was heftig, schijnbaar, maar niets iets waar ik echt een keer in was gedoken (pun intended). Tot de NOS afgelopen week Bron: https://lab.nos.nl/projects/watersnood/index.html

Uitvoering
Specials vragen altijd veel speurwerk. Maar vaak zijn ze alleen interessant voor mensen die al een vage voorkeur hebben voor het onderwerp. Het wordt nog knapper als je mensen weet te boeien die eigenlijk geen affiniteit hebben met een onderwerp - iets dat ik me goed voor kan stellen bij de Watersnoodramp. Dan kan een zeer goede uitvoering nog steeds iemand over de streep trekken om de content te bekijken. Tijdens een dagelijkse scroll door de onderwerpen van NOS, viel het beeld en de korte uitleg van wat je te zien zou krijgen me echter gelijk op. En binnen 3 minuten was ik volledig op de hoogte van het verloop van de ramp en de belangrijkste vragen die zijn gesteld - de beste beelden die beschikbaar waren en de heerlijke oud Hollandsche radiofragmenten die nog bewaard zijn gebleven van de dag.

Digitale doorvertaling
Het format van de special zit zo in elkaar dat scrollen naar beneden eigenlijk neerkomt op het bekijken van een korte film, aan elkaar 'gesoldeerd' met bewegend en niet bewegend beeld, korte quote's van overlevenden en infographics die helder inzicht geven in het gebied dat is getroffen, de staat van Nederlandse reddingsdiensten op dat moment en het grote verschil in wat we nu voor middelen hebben om dit soort rampen te voorkomen.

Kortom, NOS heeft een niet-sexy, 'oud' onderwerp tot leven gebracht op een duidelijke manier die ervoor zorgt dat informatie beklijft. Er zit duidelijk veel werk in en is daardoor geschikt voor snelle scrollers. Top gedaan NOS!

Bron: https://lab.nos.nl/projects/watersnood/index.html

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief