Facebook Stories en Instagram Live: Het gevecht om het moment is begonnen

Blog
Digitaal
Judith van der Rijt
02-02-2017
Wie het moment heeft, heeft de toekomst in handen. Snapchat begreep dat maar al te goed toen het als vreemde eend in de bijt een platform startte. Inmiddels volgt de ene feature de andere op en staan Snapchat, Facebook en Instagram inmiddels vol met dezelfde features. Na de launch van Instagram Live Videos (in reactie op Facebook Live en Snapchat) lanceert Facebook binnenkort Facebook Stories. De slag om de story heeft zijn intrede gedaan.

Short & Sweet
Foto's die na een paar seconden verdwijnen. Ik weet het nog precies; die verbaasde, licht geïrriteerde gezichten die we trokken toen we het concept van Snapchat voor het eerst hoorden. Dat kán gewoon niet groot worden, dat gebruikt een enkeling om te sexten en over een half jaar is dat weer passé. If we only knew... Met een verdubbeling van het aantal gebruikers in één jaar zit Snapchat nu op de 1,9 miljoen gebruikers in 2017. We weten inmiddels dat Snapchat haar succes te danken heeft aan de snelheid van haar content. Short & sweet, zo willen jongeren het hebben.

En toen begon de strijd...
De jonge zielen die Twitter en Facebook verliezen komen er bij Instagram, Youtube en Snapchat des te sneller bij. Instagram is door haar foto-based interface gemakkelijk en snel door te scrollen en biedt aantrekkelijke visuals. Youtube is gered door de snelle content van vloggers en vlugge en aantrekkelijke editingwerk van jonge programmamakers. Snapchat leeft van authentieke momenten en snelle verhalen. Bij alledrie blijkt de sleutel te liggen in snel, in het moment en in hapklare brokken.

Instagram Stories & Instagram Live Stories
Tot vorig jaar had elk platform haar eigen kwaliteiten, maar na de plotselinge launch van Instagram Stories is daar abrupt verandering in gekomen. Deze Snapchat-based functie binnen Instagram biedt gebruikers de mogelijkheid naast hun tijdlijn ook nog tijdelijke momenten te uploaden. In het begin werd hier wat terughoudend mee omgegaan: de functies bij Snapchat waren een stuk uitgebreider. Met de augmented reality-lenzen liep Snapchat voorop en dat zorgde ervoor dat veel jongeren nog steeds naar Snapchat trokken. Toch heeft Instagram Stories de strijdbijl niet begraven en volgen updates elkaar in rap tempo op: sinds afgelopen week kunnen Nederlandse gebruikers dan ook livevideo's opnemen via hun Instagram-account.

Facebook Stories & Facebook Live
Waar Facebook lijkt te verliezen in de strijd rondom jongeren heeft ze een tijdje goed gefloreerd door de integratie van Facebook Live: Live content streamen die direct gepusht wordt bij volgers of vrienden. De voorloper van Instagram Live Stories dus. In een laatste poging jongeren naar hun platform te trekken heeft Facebook nu ook hun eigen vorm van stories geïntroduceerd: Facebook Stories. Binnenkort wordt deze functie uitgerold onder Nederlandse gebruikers, sinds vorige week wordt het getest in Ierland.

Screenshots: Techcrunch

Wat betekent dit voor Snapchat?
Ik ben bang: niet veel goeds. Het grote voordeel van zowel Instagram als Facebook Stories is dat veel mensen daar al een veel grotere volgersbase hadden dan op Snapchat. Hun momenten worden daar dus veel beter bekeken. Daarnaast blijft de camera van Snapchat nog steeds een beetje achter, zelfs na de recente toevoeging van de 'weinig licht'-knop waarmee je foto's wat lichter kunt maken. Een andere grote reden om Instagram Stories te gebruiken is het gebruik van maar één platform in plaats van twee. Het delen van dezelfde content via meerdere kanalen gaat niet gemakkelijk genoeg, waardoor mensen geneigd zijn het kanaal met de meeste volgers te kiezen.

Maar toch: Nog steeds zijn de geofilters van Snapchat een prachtige feature en maken ze ook grote stappen in de lenzen. Zo is gisteren bekend geworden dat Snapchat werkt aan lenzen die interactie hebben met objecten in je omgeving. Hopelijk is het voldoende om hun gebruikers op het platform te houden...

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief