Fictieve blogs. Taboe of niet?

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
31-01-2012


Fictieve blogs. Een -voor mij- nieuw fenomeen dat gisteren voorbij kwam tijdens #blogpraat. Waarheden gemarineerd in een sausje van fantasie, halve waarheden of gewoon van begin tot eind opgezet vanuit de verbeelding van een persoon. Hetzelfde als liegen of gewoon briljant?

Desillusie
Toegegeven, soms ben ik best een beetje naïef. Zo begon ik de opleiding journalistiek vanuit idealisme. Geen rekening houdend met het feit dat redacteuren zich (deels) moeten conformeren aan de redactionele formule van het medium waar ze voor schrijven, de krant gewoon vol moet, de waarheid lang niet altijd zwart-wit is en ze te maken hebben met 'the dark side'. PR dus. Ook niet dat medestudenten die hun stukken van voor tot achter uit hun duim hadden gezogen betere cijfers en meer waardering kregen. Al met al een redelijke ontgoocheling.

Fictieve blogs dus
Onnozel? Tamelijk. Inmiddels een stuk cynischer, minder goedgelovig en yep, aangesloten bij het kwaad dat PR heet. Toch was ik gisteren nog redelijk beduusd na het horen van het bestaan van 'fictieve blogs'. (Tsja, aard van 't beestje verander je niet zomaar...) Geen blogs waarvan je weet dat ze redelijk vindingrijk in elkaar zijn gezet, maar stukken waarbij je het idee hebt dat ze waar zijn. Persoonlijk weet ik liever wanneer iets fictie is, maar aan de andere kant... De volledige waarheid is een vaag begrip en zelfs in de wetenschap wordt deze steeds opnieuw uitgevonden. Waarheid bestaat dus eigenlijk niet.

Realiteit

Misschien wel een interessantere vraag: met welke intentie zijn de stukken geschreven. PowNed Nieuws is actualiteit in de vorm van satire. De Pers heeft de rubriek 'Perspectief', nieuws met een knipoog. Toch wordt het door sommigen ontzettend serieus genomen. Blogs zijn visies van mensen. Meningen die soms ook kunnen veranderen. Hoe 'waar' moeten ze dan zijn? Gaat het erom dat iemand een punt probeert te maken, een stuk vermaak wil bieden, aan wil zetten tot een discussie of gewoon mensen voor de gek wil houden?

Gezond verstand

Al met al beslis je natuurlijk zelf wat je leest, wat je met deze informatie doet en welk belang je eraan hecht. Online is het voor iedereen mogelijk om content te plaatsen. Zelf op Wikipedia al zit daar een redactie op. En de online encyclopedie wordt vaak als bron gebruikt voor belangrijke en minder belangrijke dingen. Druisen fictieve blogs in tegen het gedachtegoed van social óf is het juist uiting van het feit dat iedereen zijn eigen podium kan pakken, een eigen profiel kan bouwen en hier mensen mee weet te bereiken? Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief