Food & drinks trends op de Horecava: bewust genieten, eerlijk eten, craft beers en Insta-coffees

Wij hebben de mazzel om voor enorm mooie merken te mogen werken,waaronder ook een aantal in de food en drinks hoek. Vandaar dat we de Horecava met tien handen aangrepen om ons onder te dompelen in de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van eten en drinken: bewust genieten, eerlijk eten, craft beers en Insta-coffees

Hoge kwaliteit dichtbij
Wat buiten de muren van de RAI al direct opviel, was de bourgondische en lokale feel. 2018 gaat in het teken staan van lokale kwalitatieve lekkernijen. Zoals José al omschreef in haar trendsblog gaan we komend jaar voor minder vlees, maar wel van hoge kwaliteit uit de omgeving. De eerste verrassing was de luxe bitterbal met stoofvlees, kruiden en een nasmaak van Leffe bier. Je kan niet anders dan deze bitterbal met aandacht naar binnen werken. Bewust en met mate genieten.

Van bron tot bord
We willen weten waar ons eten en drinken vandaan komt. We krijgen meer oog voor het circulaire aspect van voeding en de footprint ervan. Dus minder vlees, meer vleesvervangers en meer lokale groenten en fruit uit het seizoen. Geen trend die gloedjenieuw is, maar wel een die zich verder gaat vormen in 2018. Op de horecava kwam dat onder andere tot uiting in de 3D foodprint-technologie. Iets waar ik zelf erg kritisch tegenover sta. Waarom zou je voedsel vloeibaar maken, in een tube stoppen en vervolgens door een printer halen? Het meisje achter de balie overtuigde me echter dat foodprinting dé oplossing is voor het onherkenbaar serveren van vleesvervangers als sprinkhanen en meelwormen. Dat is met de printer nu heel Instagram-waardig op een bordje te krijgen. Dus vooruit, voordeel van de twijfel. Kweekvlees, insecten… het is ons voorland.

Spice it up – street food inspiratie
Het lijkt tegenstrijdig met meer lokaal eten: de trend om onze vakantiebestemming thuis al op een bordje te krijgen. Op de Horecava kwamen Oosterse street food hapjes veelvuldig voorbij, op een andere manier dan de standaard dim sum of mini loempiaatjes. Ook hier wordt ingespeeld op de vraag naar meer exclusieve snacks. Denk aan heerlijk kruidig vlees in een dun deeg. Noodles op een stokje en Caribische kip met knoflook en sinaasappel. In 2018 gaan we onze lokale basisingrediënten lekker opspicen met (nog onbekende) wereldkruiden voor een beetje meer zon op ons bord.

De kracht van craft
Je kan de ene trend nauwelijks los zien van de andere trend. Lokaal, transparantie, duurzaamheid.. de route naar craftsmanship is niet lang. Op de Horecava kwam dat onder andere tot uiting in de aanwezigheid van kleinere bierbrouwerijen en -merken. Een enorme diversiteit aan stijlen en smaken. Maar waarom is dit een trend die in 2018 here to stay is? We willen transparantie en een merk begrijpen. We houden van de persoonlijke verhalen achter een merk, de passie, kleinschaligheid en het ambacht. Als we een biertje drinken, dan liever ook meteen iets bijzonders dat past bij wie wij zijn als persoon.

Koffietrends
De basis is natuurlijk altijd goede koffie. Maar met een overload aan koffietentjes speelt ook het uiterlijk een rol. Op de Horecava zagen we verschillende mogelijkheden om je cappuccino te personaliseren met een in cacao gedrukte foto op je melkschuim. Met deze zogenaamde latte art kan je zelfs je selfie printen op de je koffie. Waarom, kan je afvragen. Maar de kopjes koffie worden zo wel uniek, persoonlijk en enorm Instagram-waardig.

Conclusie?

Rode draad door de food en drinks trends is bewust genieten. Ons eten en drinken moet eerlijk zijn, zonder een al te grote footprint achter te laten. En dat betekent experimenteren met exotische kruiden op lokale seizoensproducten voor een twist. Daarnaast moet ons eten en drinken Instagram-waardig zijn en een aanvulling zijn op ons eigen personal brand. Benieuwd welke trends jullie nog hebben gespot!

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Gerelateerde berichten

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!