Fotografen manipuleren werkelijkheid, maar hoe?

Blog
Opinie
Marlous Westra
24-11-2015
Beeld zegt meer dan duizend woorden. Een zin die al in meerdere blogs op onze site is aangehaald. Beeld blijft hangen. Beter dan tekst. Beeld is van invloed op hoe bijgaande  tekst wordt gelezen en opgeslagen. Zonder beeld blijft informatie minder goed hangen. Ook media maken hier gretig gebruik van. Maar is het altijd wel een weergave van de werkelijkheid? Kan beeld onze perceptie van de werkelijkheid kleuren? Met andere woorden, kunnen fotografen de werkelijkheid met hun beeld manipuleren?  

Een spookstad
Een interessante video - jawel, ook beeld - bleef vandaag bij mij plakken. Een fotograaf van de VRT werd op pad gestuurd om de werkelijke situatie in Brussel vast te leggen. Na de heftige gebeurtenissen in Parijs is de klopjacht op terroristen geopend en Brussel ligt al dagen plat. Scholen en andere openbare gebouwen dicht, winkels gesloten, militairen en politieagenten domineren het straatbeeld en mensen durven de straat niet meer op. Een ware spookstad als we de berichtgeving moeten geloven.

Of toch niet?
Maar is dat wel echt zo? Worden we door media niet in een bepaalde richting geduwd? In een richting van angst, terwijl dat volgens mij nou precies niet de richting is die op moeten gaan met z'n allen. Een oud schoolgenootje van mij die tegenwoordig Brussel zijn thuis noemt, postte enkele uren geleden een foto met bijschrift op social media die precies dit onderwerp aanraakt:

 

 

 

"This is what Brussels really looked like yesterday. The images that cross the world give a distorted picture of reality. Yes, there is anxiety too, of course. But more than that: terrorists have not managed to stop us from living. And today Brussels is getting even more in Xmas mood."

Foto van EDanhier Photography.

Een foto kan het verhaal vertellen dat je wilt vertellen
De video met in de hoofdrol de Belgische fotograaf Jimmy Kets bevestigt dit. Hij toont in deze video aan hoe een fotograaf in beeld het verhaal kan vertellen dat hij wil. Op de Grote Markt is het weliswaar rustiger dan normaal, maar toeristen waren er wel degelijk en vergeven van militairen was het zeker niet. Vanuit een bepaald perspectief kan je met een foto precies dát verhaal vertellen dat je wilt vertellen.

En bekijk deze foto eens van de winkelstraat in Brussel. Bij de ene foto misstaat een onderschrift zoals 'Brusselaars in doodsangst. Straten zijn verlaten' absoluut niet, terwijl de andere foto - kort daarvoor of daarna gemaakt - een onderschrift verdient zoals 'Angst heeft geen vat op Brussel. Mensen pakken de draad weer op'. 

Bekijk de boeiende video maar eens.

Propaganda?
Propaganda is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome en gelukkig hebben we nu veel meer tools in handen om meerdere bronnen te raadplegen voordat we klakkeloos aannemen wat we voorgeschoteld krijgen door media. Laten we vooral kritisch blijven op alles dat we lezen, horen en zien en vragen blijven stellen. Net zolang totdat we een scherp beeld hebben van de werkelijkheid.  

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief