Goed nieuws komt nooit in het journaal

We hebben een nieuw wekelijks terugkerend format: de top of flop van de week in de media. Dat kan gaan over een niet al te best media-optreden. Of juist iets waarvan we enorm veel kunnen leren. Maar ook journalistieke dingen die ons zijn opgevallen in de kranten en online, die het waard zijn om gedeeld te worden. Kom jij ook iets tegen en ben je benieuwd naar onze visie daarop? Laat het ons vooral weten.

Goed nieuws komt nooit in het journaal
Wie werkt in PR weet het maar al te goed: goed nieuws is geen nieuws. Dat is natuurlijk een beetje gechargeerd, maar tijdens een mediatraining helpt het voorbeeld: ‘hoera, we hebben onze 400e klant’ altijd wel goed bij het duidelijk maken van de boodschap. Zeker met een mooie foto erbij van de overhandiging van een cheque en het handje schudden. Geen nieuws.

Slecht gaat voor goed
Natuurlijk proberen we met marketing PR wél leuke dingen in het nieuws te krijgen. Maar je bent weg als er ergens een vulkaan uitbarst, het kabinet opstapt of er een vliegtuig uit de lucht valt. Over het algemeen geldt: nieuws is actueel, nieuw, opmerkelijk, bijzonder, afwijkend, van maatschappelijk belang, een aanvulling op recent ander nieuws, een conflict etc.

Blijf om je heen kijken
Maar betekent dat dat goed nieuws altijd het onderspit moet delven? Als je het nieuws moet geloven lijkt het einde soms nabij en is het vertrouwen in de mensheid op een dieptepunt. Hoe gekleurd worden wij eigenlijk door de berichtgeving in de media? Wat ons verteld wordt via de media beïnvloedt natúúrlijk de publieke opinie. Die kracht moeten we niet onderschatten. Maar het is belangrijk om zelf óók goed om je heen te blijven kijken. Er gebeuren ook zoveel goede dingen.

Pleidooi voor het goede
Vandaar dat dit fantastische artikel in De Correspondent wat mij betreft een topper is deze week dat iedereen even moet lezen. Het zet de berichtgeving in de Nederlandse media even in perspectief. Een verademing. Het is een pleidooi voor aandacht voor het goede. Dat is er namelijk volop. Alleen zien we het niet altijd.

Zoals een oude Cherokee-indiaan eens tegen zijn kleinzoon zei: ‘Er speelt zich een gevecht in mij af. Het is een gruwelijk gevecht tussen twee wolven. De een is slecht, boos, hebzuchtig, jaloers, arrogant en laf. De ander is goed – hij is gelukkig, rustig, liefdevol, aardig, hoopvol, bescheiden, gul, eerlijk en betrouwbaar. Deze wolven vechten ook in jou en in ieder ander persoon.’ De jongen dacht even na en zei toen: ‘Welke wolf zal winnen?’ De oude Cherokee hoefde niet lang na te denken. ‘Diegene die je voedt.’

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Gerelateerde berichten

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!