Help ! "ons" Twitteraccount is al bezet!

Blog
Opinie
Jos Govaart
23-02-2010
2009 was het jaar van het registreren van twitteraccounts. Sommige organisaties kwamen erachter dat hun naam niet meer vrij was op bepaalde sociale netwerksites. Denny's heeft die check ook vast uitgevoerd, gezien het registeren van hun twee officiële twitteraccounts: DennysAllNightr en DennysGrandSlam. Ze zijn vergeten dat intern te communiceren. Op de menukaart die 1500 locaties bereikte, stond het twitteraccount @Dennys afgedrukt. En dat account was eigendom van de Thai Dennys Hsieh.  Maar er is hoop voor organisaties die hun meest logische twitteraccount weggekaapt zagen worden.

Het pr bureau van Denny's zei dat het weliswaar een lullig foutje was, maar dat de reputatieschade nihil was. Commentaren op Amerikaanse blogs zeiden iets anders. Toch ben ik het wel eens met het pr bureau. Uiteindelijk zie je dat de mensen wel op het officiële account zijn uitgekomen. Het meest lullige is dat je de menukaarten opnieuw moet laten drukken. De grote strijd die ze nu voeren is het twitteraccount @Dennys in eigen handen te krijgen.

Impersonation en parody policy
Dit valt bij Twitter onder twee regelingen, namelijk  de zogenaamde "Impersonation and Parody Policy"   Twitter stelt dat het maken van parodie- en fanaccounts wel is toegestaan. Alleen wanneer je accounts maakt om mensen te misleiden wordt een account op blanco gezet. Een fanaccount mag niet als volgt worden gehanteerd:
  • De gebruikersnaam mag niet exact hetzelfde als de bedrijfsnaam zijn. @Dennys zou dus volgens deze regels niet mogen.
  • Ook de profielnaam mag niet exact overeen komen met de bedrijfsnaam. Ook hier zit de Thai dus fout.
  • In de Bio is degene die het account beheert verplicht om op te nemen dat het account inderdaad een parodieaccount is.
  • In de communicatie via het twitteraccount mag je geen enkele misleidende informatie verstrekken over je identiteit.
Dit is dus goed nieuws voor organisaties die hun twitteraccount voor hun neus weggekaapt zagen. Hoe los je dat op? Stuur een mail aan terms@twitter.com .