Het meest opvallende (PR) nieuws van deze week: AirBnB, (not so) Healthy People en nieuwe woorden

Blog
Trends
Rosanne Van Setten
02-12-2016
Heb jij deze week niet veel tijd gehad om het nieuws te volgen? Dan ben je hier aan het juiste adres om bij te lezen. Voor Coopr stond deze week vooral in het teken van sinterklaas. De Goedheiligman brengt ieder jaar on the edge gedichten mee naar Coopr. Daarnaast ging er voor AirBnB'ers in Amsterdam een nieuwe wet in, werd de winnaar van het Gouden Windei bekend gemaakt en is de verkiezing voor het woord van het jaar gestart.

AirBnB

Amsterdammers mogen hun woning nog maar maximaal 60 dagen per jaar verhuren via AirBnB. Vanaf 1 januari krijgen Amsterdamse Airbnb-verhuurders een dagenteller te zien op de site; op het moment dat zij hun appartement 60 dagen verhuurd hebben, kunnen ze geen nieuwe boekingen meer accepteren. Amsterdam wil hiermee de overlast van toeristen en de stijgende huizenprijzen tegengaan. Tegelijkertijd wordt de oorlog verklaard aan de deeleconomie, waar ook taxi-app Uber de gevolgen van ondervindt. Wat vind jij? Oneerlijke concurrentie of is het ons goed recht als consument om producten en eigendommen als huizen en auto's te delen? Wat mij betreft dat laatste, maar misschien ben ik bevooroordeeld door mijn topervaringen met Airbnb en Uber.

Bessensap zonder bessen

Het jaarlijkse Gouden Windei voor het meest misleidende product is weer uitgereikt: deze keer was het blauwe bosbessen en frambozen sap van Healthy People de klos. En terecht, het sapje bevat namelijk slechts 12% bosbes en 1% framboos! Verder bestaat het vooral uit appel- en druivensap, waardoor het drankje zelfs meer suiker bevat dan de meeste soorten frisdrank. Bijna 90% van de inhoud is dus niet wat er op de verpakking staat. Voor de winnaars van het Gouden Windei een kwestie van slikken en weer doorgaan (en misschien ook iets aan de zaak veranderen). Healthy People koos echter een andere tactiek. De crisiscommunicatie van het merk verdient op zijn zachtst gezegd niet de schoonheidsprijs. Zo wilden ze de 'prijs' niet in ontvangst nemen en verwijderde het bedrijf even later alle kritische posts van Facebook. Een beetje op de druifjes getrapt misschien?

Woord van het jaar

Brexodus, landarrest, mediaweigeraar, plascontract, pokémonterreur, seniorenpardon, sjoemelzaad, thuisterrorist, treitervlogger en trumpisme. Dit zijn ze, de tien woorden die dit jaar meedingen naar de eer om woord van het jaar te worden. Woorden die het afgelopen jaar veel voorbij zijn gekomen, en waarvan we eigenlijk niet meer kunnen voorstellen dat ze in 2015 nog niet bestonden. In 2013 was 'selfie' het woord van het jaar: can you imagine? De winnaar is vaak een woord dat óf heel lang in het nieuws is geweest, óf het meest recent in het nieuws is geweest. Op basis daarvan denk ik dat treitervlogger en Trumpisme een grote kans maken. We shall see...dinsdag 20 december wordt het winnende woord bekendgemaakt.

Zo, jij bent weer up to date en je kunt met een gerust hart het weekend in. Nog even knallen en dan is het zo weer tijd voor de vrijmibo!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief