Het meest opvallende (PR) nieuws van deze week: Factchecking, 1 april en kabinetsformatie

Blog
Trends
Rosanne Van Setten
31-03-2017
Heb je deze week lekker op het terras gezeten en ben je niet helemaal up to date met het nieuws? Geen zorgen, wij praten je bij. Zo besloot Samsung haar PR bureau in te zetten voor factchecking, zit de mailbox van journalisten weer vol met 1 april grappen en verloopt de formatie van het kabinet nog maar moeizaam.

Samsung zet PR bureau aan het werk
De laatste tijd is er veel te doen om factchecking. Waar Facebook journalisten inzet om nepnieuws te controleren, zet Samsung juist PR bureaus in om het werk van journalisten te checken. Het kostte het wereldberoemde techbedrijf zoveel tijd om media op de vele fouten in berichtgeving te wijzen, dat ze besloten hun PR bureau in te schakelen. Een bijzondere keuze, zegt Communicatie online. Het is toch juist het werk van journalisten om hun bronnen goed te checken? Camiel Overgaauw van Het PR Bureau stelt het leuk: als wij als PR bureaus jullie het hele jaar door voorzien van kloppende feiten, mogen we dan een week per jaar kattenkwaad uithalen?

1 april
Want kattenkwaad wordt er zeker uitgehaald deze week. Oplettende types hebben er waarschijnlijk al een aantal gespot: 1 april grappen. Een vorm van nepnieuws die door de meeste journalisten wordt gedoogd. Toch wordt elk persbericht dat deze week binnenkomt waarschijnlijk wél even extra gecheckt. Want je wilt er toch niet intrappen. Hier alvast een aantal nominaties voor de grap van de week: de rookworstvlaai van Hema, de sportbeha voor de manboobs van Hunkemoller en de Sleeptickets van Cheaptickets.

Kabinetsformatie
Dacht je dat je na de verkiezingen van al het politieke nieuws af was, dan heb je het mis. De formatie van ons nieuwe kabinet blijkt nogal een uitdaging en duurt dan ook langer dan gebruikelijk. Niet zo gek als je bedenkt dat de standpunten van de vier grootste partijen hier en daar flink uiteenlopen. Het is voor het eerst sinds 1972 dat er zoveel partijen nodig zijn voor een meerderheid. De vraag of de kabinetsformatie gaat lukken voor de zomer houdt de gemoederen dan ook flink bezig.