Het volledige verhaal bestaat niet

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
03-11-2011


Hele volksstammen zien het 8 uur journaal nog steeds als dé onafhankelijke bron van informatie. De Volkskrant krijgt meer aanzien en wordt door menigeen hoger aangeslagen dan De Telegraaf. Wikipedia wordt dagelijks geraadpleegd en als bron gebruikt in de onderbouwing van onderwerpen. Stuk voor stuk informatieve media, met een eigen identiteit, maar geen van deze bronnen vertelt de hele waarheid.

Puzzelstukjes
Dagelijks worden we gevoerd met halve waarheden. Met brokjes informatie over een bepaalde gebeurtenis. Zelfs de meest idealistische schrijver, de grootste autoriteit en de meest doorgevoerde specialist kan nooit het hele verhaal vertellen. Geen journalist en geen PR professional.

Hoe goed de journalist zijn of haar research ook doet en hoe compleet een woordvoerder zijn verhaal ook probeert te vertellen, er zijn altijd ontbrekende puzzelstukjes. Een kant van het verhaal dat niet belicht wordt of een stuk informatie dat (nog) niet beschikbaar is. Hoe frustrerend en hoe moeilijk te verkroppen het ook is, hierin is niemand roomser dan de paus. Zoals Rebecca Rijnders ook weergeeft in haar stuk op PowerPR.

Idealisten
Natuurlijk, de wereld bestaat niet alleen uit idealisten die er naar streven om de waarheid te vertellen. Bewust of onbewust wordt er continu met de waarheid gespeeld. Er wordt een eigen draai aangegeven aan informatie of het wordt doelbewust gemanipuleerd. 'Spinners' om een verhaal in de krant te krijgen, schrijvers om hun verhaal gelezen te krijgen. Weinig prikkelende teksten komen ongeopend in de digitale prullenmand van de journalist. Aan alle kanten genuanceerde berichten worden niet gelezen door de consument. Alles moet kort, krachten en niet te ingewikkeld.

Interpretatie
Het is makkelijk om een mening te hebben over een bepaald onderwerp, het is lastiger om stil te staan bij de andere kant van het verhaal en te bedenken welke stukken informatie missen om een gefundeerde mening te hebben. De briljante integratie van Nujij met het nieuws is een mooie weerspiegeling van hoe dit werkt. Hoe droog en hoe feitelijk een nieuwsbericht ook wordt geschreven, het is in duizend-en-één interpretaties uit te leggen.

Ethiek
Denk je iets te weten, blijkt het tegenovergestelde 'waar' te zijn. Het volledige verhaal wordt nooit verteld. Niet door mensen van 'the dark side', maar ook niet door journalisten. Simpelweg omdat het niet mogelijk is om met alle interpretaties en alle informatie mee te nemen in je verhaal. Het enige dat je kunt doen is het verhaal zo compleet mogelijk vertellen en uitleg geven. De uitwerking en interpretatie van deze informatie is voor iedereen anders.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief