Hoe bepaal je een PR strategie in een traditionele markt?

Blog
Opinie
Marlous Westra
19-08-2015
In mijn laatste blog beschreef ik het eerste deel uit een serie van Christopher Penn van Shift Communications over hoe je een goede PR strategie bepaalt. Hoofdboodschap: houd bij het bepalen van je PR strategie rekening met het tempo en de positie in de markt van jouw klant of bedrijf. Met andere woorden: houd enerzijds rekening met hoe snel dingen veranderen in de sector van jouw klant of bedrijf en bedenk anderzijds hoe makkelijk of moeilijk het voor jouw klant of bedrijf is om in de sector gehoord te worden. Zijn er veel of weinig spelers en hoe aanwezig zijn zij?

Traditionele PR
Bevind je je in een omgeving die langzaam verandert en ben je één van de vele spelers in jouw branche (en is het dus lastig om 'gehoord' te worden)? Dan zit je als bedrijf volgens Penn in een traditionele omgeving, die voor het overgrote deel vaststaat. Hier komt de dimensie 'power' om de hoek kijken. Hoe meer je als bedrijf hebt aan tijd, geld en mankracht, hoe groter de kans dat je gehoord wordt op een volle markt. En op een volle markt geldt een harde concurrentiestrijd: wat de één wint aan 'share of voice', verliest de ander.



Voorbeelden van merken in een traditionele omgeving
Als we het hebben over bedrijven in een traditionele omgeving, dan hebben we het volgens Penn over bijvoorbeeld de telecomsector. Denken we aan mobiele telefonie dan schudden we zo de eerste paar merken uit onze mouw. KPN, Vodafone, T-mobile en wellicht ook nog Telfort. Denk je nog even wat beter na, dan is de kans aanwezig dat ook Ben, Hollandse Nieuwe en Simpel naar boven komen. Dit is een typisch overvolle traditionele sector, waar de 'share of voice' vooral wordt bepaald door de omvang van de beschikbare resources. De spelers met het meeste geld hebben de grootste stem.

Hoe kies je een PR strategie voor een speler in een traditionele markt?
In een traditionele omgeving bepalen de middelen die je tot je beschikking hebt of je succes hebt of niet. Hoe meer geld, tijd en mensen je hebt, hoe groter deze kans. En succes leidt tot succes. Hoe meer je kan investeren, hoe groter je share of voice. En met een grotere share of voice, win je nieuwe klanten, wat weer zorgt voor meer geld om te investeren.

Welke strategieën passen bij bij een traditionele markt?
Volgens Penn zijn dit de strategieën die zich richten op het bouwen van en laden van een merk, zoals social media campagnes, advertising, een persreis of perstour en outreach gericht op landelijke media. Hoe zichtbaarder je bent, hoe beter. Maar omdat je je in een concurrerende markt beweegt, moet je om succes te kunnen boeken, rekening houden met grote investeringen van budget, mankracht en tijd.

Door het trage tempo en het gegeven dat succes zorgt voor meer succes, profiteren merken in een traditionele markt ook van een stapsgewijze aanpak waarbij elke kleine overwinning bijdraagt aan de weg naar boven. Het kan daarom verstandig zijn op je eerst te richten op lokale of niche media zodat de successen kunnen fungeren als opstapje voor de grotere publicaties. Hoe meer jouw verhaal aan bekendheid wint, hoe groter de kans op succes bij top tier media.

Wat zijn de valkuilen?
In een traditionele markt is er geen snelle route. Ã"f je beschikt over het grote geld en enorme reclamebudgetten, óf je hebt geduld en werkt je stap voor stap toe naar succes. Er zijn weinig alternatieven volgens Penn. Wil je te snel te veel of ben je niet bereid om te investeren, dan zal je je doelen niet bereiken.

Inzicht
Penn biedt in dit tweede deel van zijn zesdelige serie niet veel nieuws, maar houdt wel weer even een realistische spiegel voor. Wat vind jij? Kan een kleinere speler zonder al te veel middelen middels PR concurreren in een volle markt?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief