Hoe Chewbacca-mom de wereld veroverde

Blog
Digitaal
Noortje Kleijnen
26-05-2016
Een parkeerplaats, een Amerikaanse moeder, een camera en een chewbacca-masker. That's it. Waar wij uren brainen en broeden op een plan of een video in deze vorm, gooit Chewbacca-mom er even een video uit alsof het niks is. Meer dan 140 miljoen views verder is deze Candace een icoon geworden op het wereldwijde web. Mocht je de afgelopen dagen onder een steen gelegen hebben, check de video dan even hier.

Warenhuis Kohl's lachte uiteraard het hardst: het masker kwam daar immers vandaan. Slim van ze om snel op de stoep te staan bij Candace en haar en haar kids van een flinke set maskers te voorzien, inclusief een aanzienlijk bedrag aan waardebonnen. De video die daar uit voortkwam valt volledig in het niet bij Candace' versie (gemiste kans Kohl's). Terwijl het Facebook beter gelukt is om Candace 'viral' in het zonnetje te zetten door haar te trakteren op een fietstochtje met Chewbacca. Hoe komt het toch dat de Chewbacca-mom-video zo aanslaat? Een wetenschappelijke verklaring heb ik niet kunnen vinden, maar een paar details lijken me goed om in het achterhoofd te houden wanneer je zelf ooit viral-ambities hebt.

Eenvoud en de gunfactor
Zoals ik al aangaf was er niet veel nodig voor deze video, ingrediënten: een parkeerplaats, een doodgewone Amerikaanse 'housewife', een masker en heel veel lol. Ziet eruit alsof we allemaal zo'n video zouden kunnen opnemen, alleen zouden we het niet zo snel zo neer kunnen zetten zoals zij. Daarnaast is ze dolgelukkig met een simpel masker, en dat bezorgt ons ook een glimlach op het gezicht.

Het 'inhaakgehalte'
Chewbacca was ooit al een icoon, en brengt daarom enige nostalgie met zich mee. Dat helpt. Bedrijven en media staan natuurlijk te springen om hier op in te haken, wat de bekendheid van zo'n video alleen maar vergroot. Naast het bezoek bij Facebook en van Kohl's is Candace al in de uitzending geweest bij James Corden, ontmoette ze de regisseur van Star Wars en is er een heftige remix in omloop. Is het wachten op het Youtube-kanaal met Chewbacca-mom's avonturen?

Het is oprecht
Deze vrouw draagt niet de laatste mode, geen dikke laag make-up (sterker nog: niks), geen eindeloze filters en is 100% zichzelf. Ze neemt zichzelf niet zo serieus en heeft oprecht plezier met dit masker. Voeg daar een flinke dosis zelfspot én charisma aan toe et voila, a star is born. De eerder genoemde gunfactor speelt uiteraard ook hier een rol. Je moét haar wel sympathiek vinden.

Uiteindelijk brengt deze vrouw vooral wat luchtigheid in de 'dagelijkse sleur' en zorgt ze dat we allemaal weer even beseffen: 'It's the simple joys in life'. Waar kan ik dat masker kopen?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief