Hoe formuleer je niet een statement rondom de Pietendiscussie

Blog
Opinie
Marlous Westra
31-05-2016
Is het al Sinterklaas? Nee toch? Maar deze week in de media was één ding helder. We moeten wat met het Sinterklaasfeest. Sorry, sorry. Maar ook hier komt ie voorbij: de Pietendiscussie. Terwijl ik over het algemeen denk: waar maken we ons druk om? Laat dat feest toch lekker een vrolijk kinderfeest zijn. Toch ging ik bijna gestrekt door een nieuwsitem met daarin het nogal lousy statement van de NTR. Een trage reactie op de veelbesproken open brief van zo'n 120 BN'ers die opriep tot verandering van de knecht van Sinterklaas. De NTR liet weten 'voor een behoedzame en subtiele metamorfose' te zijn. Dat zegt natuurlijk he-le-maal niks over timings. Maar er volgde ook zoiets als 'zoals we hier de afgelopen jaren al mee bezig zijn'. Geen woord over aankomend kinderfeest. En dat is precies de trigger geweest voor wederom een stortvloed aan commentaar van voor- en tegenstanders van meneer Piet. Er worden alweer groepen mensen op de been gebracht die het kinderfeest dit jaar in Maassluis willen saboteren. En ook zijn er plannen om de opnames van het Sinterklaasjournaal om zeep te helpen. Waar gaat het heen?

Onbegrip

Maar ik merk dat mijn onbegrip voor de Pietenactivitisten wat minder heftig wordt. Ik ben ontvankelijker voor argumenten van de tegenstanders. En dat dat statement van de NTR zo verkeerd viel, kwam vooral door een artikel in het Parool van afgelopen weekend. Blijkbaar heb ik de afgelopen tijd oogkleppen opgehad als het gaat om - wat een rotwoord - rascisme. Natuurlijk kreeg ik het gedoe rondom Sylvana die zich aansloot bij DENK en de stront die ze vervolgens over zich heen kreeg wel mee. Maar in het rijtje van racistische uitlatingen op foto's van de prachtige kids van Anouk, op een foto met alleen donkere spelers van het het Nederlands elftal.. Het gaat te ver. Ik kan er met m'n verstand niet bij wat mensen elkaar toewensen. Zo'n artikel als dat in het Parool maakt me bewust van een ontwikkeling in de maatschappij die ik eigenlijk niet wil zien. Maar toen vanmiddag een auto treiterig extra op z'n gaspedaal drukte toen er een donkere man met een klein meisje aan zijn hand over het zebrapad liep, was ik 'om'.

Veranderende maatschappelijke opinie?

Weg schijnheilig genegeer. Kom maar door met die blogdinsdag. Er is actie nodig. De NTR redt het niet met zo'n nietszeggend standpunt. En de politiek, die het merendeel van de maatschappij wil volgen en dus afwacht, ook niet. Ik hoop dus maar op een versnelling van een andere maatschappelijk opinie. Kijk om je heen. Praat met mensen op straat. En wat Sinterklaas betreft, met een relatief klein gebaar wordt er een grote brand geblust. Aan het 'fijne kinderfeest' verandert verder toch niets. Kinderen hebben veel meer oog voor de cadeautjes die erbij komen kijken dan dat ze hebben voor de kleur van de pieten. Het is wat mij betreft hoog tijd om je nu zowel als NTR als politiek van je beste kant te tonen en een steentje bij te dragen om dit onderdeel van het gezeik de kop in te drukken. En niet pas in december.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief