Hoe gefocust ben jij op je TV?

Blog
Trends
Noortje Kleijnen
18-02-2016
Een kop van Emerce trok deze week mijn aandacht: TV niet meer centrale scherm in de huiskamer. Een artikel waar ik meteen allerlei bedenkingen bij had. Ik was al nooit een fanatieke tv'kijker, maar tegenwoordig draait bij ons de chromecast overuren en daarnaast spendeer ik zelf meer tijd met mijn E-reader. Waar zit 'm die verandering bij de overige huishoudens dan in?

Uit onderzoek van Iabuk.net blijkt dat men 60% van de tijd die men tijdens een televisiesessie besteedt, niet gebruikt wordt om TV te kijken. Het toestel staat wel aan op de achtergrond, maar ondertussen zijn we druk bezig met het checken van emails, aan het whatsappen of online aan het shoppen.

We hoeven niks meer te missen
Tegenwoordig kijk je met gemak vrijwel ieder programma terug via een on demand-portaal of online. Je hoéft niet meer aan de buis gekluisterd te zitten, want alles wat je mist vind je in no time terug op het internet. Daarnaast komen de highlights wel voorbij op bijvoorbeeld social media, en zo check ik zelf regelmatig Lindanieuws.nl, die vaak leuke, ontroerende of interessante fragmenten uitlichten. Ik kan als niet-tv kijker niet zeggen dat ik niet op de hoogte ben.

Wat zeggen kijkcijfers dan nog?
Kijkcijfers worden gebaseerd op 2.800 mensen die een kastje thuis hebben staan. De gezinnen die betrokken worden in deze steekproef moeten 'een representatieve afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking', ook al zoiets relatiefs. Daarnaast wordt er alleen geregistreerd wanneer de TV aanstaat, niet of er ook daadwerkelijk intensief gekeken wordt. Iets wat je gezien het eerder genoemde onderzoek niet meer kan negeren. Toch betalen we nog steeds de hoofdprijs voor TV commercials. RTL heeft kennelijk al verder gekeken met hun MCN-programma, op Rtlmcn.nl bieden zij al allerlei opties voor videocontent buiten de gewone TV-commercials. Toch wordt er niet echt van de daken geschreeuwd dat deze service beschikbaar is, zou dat te maken hebben met de impact van TV-commercials?

Verder kijken dan televisie
Dat de rol van televisie aan het veranderen is, was al langer duidelijk. Toch vind ik het verrassend dat de TV wel aanstaat, maar dat deze voornamelijk op de achtergrond actief is. Zou televisie langzaamaan de rol van radio overnemen binnen de huiskamers? Zo passief als wij TV kijken, zo scherp zouden marketeers moeten zijn op deze ontwikkeling. Verder kijken dan je neus lang is dus, wat in mijn ogen betekent dat je diegenen die on demand kijken, eindeloos Netflixen of online op zoek gaan naar de leukste TV fragmenten ook moet zien te bereiken. Voor PR betekent dit verhalen creëren waar mensen ook buiten de televisie van horen, maar daarover later meer...

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief