Hoe sociaal zijn social media? Een antwoord in dichtvorm

Blog
PR
Arusha Mau-Asam
08-05-2014
Het delen van activiteiten, bijzondere, mooie, leuke en soms ook nare dingen die je meemaakt met 'vrienden' en mensen waarmee je iets deelt. Ik zie het als ideaal middel om van elkaar op de hoogte te blijven, met name voor vrienden en contacten die op afstand wonen. Er ontstaan zelfs vriendschappen en (werk)relaties via social media. Maar social media hebben ook zeker een keerzijde. Want hoe sociaal is het als je uit eten bent met de man of vrouw van je dromen, en er non-stop geluidjes van je smartphone binnenkomen? Trrrr, trrrr -  een nieuw what's app bericht. Doink -  een DM op Twitter. In veel gevallen pak je de telefoon toch even op om de berichten te bekijken, óf (nog erger) snel even te reageren. Weinig sociaal voor de persoon waarmee je aan tafel zit, maar het lijkt in onze maatschappij een soort automatisme geworden.

Look up!
Afgelopen week heb ik dit filmpje tientallen keren voorbij zien komen om mijn Facebook-timeline. Look up! Een video die kijkers aanmoedigt om te ontkoppelen van de sociale media. De telefoon neer te leggen, thuis te laten en genieten van het hier en nu.

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY

Deze video, waarin Gary Turk in dichtvorm zijn pleidooi houdt,  toont op een aansprekende wijze de effecten die het gebruik van sociale media, zoals Facebook en Twitter, en onze smartphones hebben op ons leven en onze relaties. Want starend naar, tikkend op en uploadend op je telefoon, kan je juist dát moment missen of díe kans mislopen die er écht toe doen. Praat met elkaar, geniet van elkaar: real life, en niet alleen via social media!'Look up from your phone, shut down that display. Stop watching this video, live life the real way.- Gary TurkAutomatisme van een social media-maatschappijOok ik maakte me zelf hier regelmatig schuldig aan. Intussen heb ik al een tijd alle geluiden en meldingen uitgezet. Meer leven in dát moment. En ja, als ik dat moment het delen waard vindt, dan deel ik dat moment daarna graag met mijn (online) vrienden. Daar zit voor mij dat wel dat sociale element in.

De vijf minuten durende film is intussen al bijna 20 miljoen keer bekeken op YouTube. Daaruit  kunnen  we concluderen dat hoezeer wij ook vergroeid lijken met onze smartphone, eigenlijk vinden we allemaal dat we die mobiele apparaten vaker links zouden moeten laten liggen en moeten genieten van het moment.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief