Hoe stuur je als klant een bureau goed aan?

Blog
Opinie
Jos Govaart
23-05-2016
Het New Business seizoen is weer volop begonnen merken we. We merken een grote diversiteit in de wijze waarop we worden benaderd om eventueel voor opdrachtgevers te werken. Soms gaat dat ontzettend informeel en persoonlijk. Soms heel formeel en afstandelijk. Er zijn talloze onderwerpen die je in dat proces zou kunnen belichten. Enige tijd geleden stelde collega Marieke een vraag aan alle Coopr collega's: Wat is nu jouw droomklant en waarom is dat je droomklant? In eerste instantie vlogen allerlei gave grote merken over tafel. Toen we het gingen hebben over wát een klant een droomklant maakt, kwam het toch weer op de relatie, op de klik. Wat zorgt er nu in onze ogen voor die klik?

Opereren als een team
De fijnste klanten zijn de klanten waarbij je evalueert als team. Wat hebben we goed gedaan en waar kunnen we het beter doen een volgende keer. Als klanten zo'n houding hebben merk je ook dat het bureau waar je mee samenwerkt sneller zal delen of iets goed gaat of bijsturing nodig heeft.

Toegang tot mensen en informatie
Je CEO pitchen? Doen we graag. Een bijdrage leveren aan de "salesfunnel" ? Willen we best aan meewerken. Maar wel als we toegang krijgen tot mensen en informatie. Probeer dat vooral niet te beschermen. Wij zijn er om jou slimmer en wijzer te maken. Niet om je positie te ondermijnen of te bedreigen.

Open en wederzijdse feedback
Vertel het ons als je vindt dat er iets niet goed gaat. En geef ons ook de ruimte als wij vinden dat bepaalde zaken verbeterd kunnen worden. En gaat er iets fout. Dan hebben we het erover maar blijven we er zeker niet in hangen. We houden van open discussie. We hebben hetzelfde doel. Jullie moeten succesvol zijn. Als dat lukt, dan zijn wij het vaak ook.

Ruimte
Geef ons ruimte voor onze kijk op het vak. Vandaag kregen we een briefing waar op de letter nauwkeurig stond uitgetekend wat we zouden moeten uitvoeren. Wij kunnen op basis daarvan niet beoordelen of dat de juiste keuze is. Als je je doelstellingen met ons deelt dan gebruiken we onze hersens. Dat levert waarschijnlijk meer op dat een voorgekauwde scope of work.

Vertrouwen in expertise bureau
Je huurt ons in om onze expertise en ons advies. We zijn niet alleen op aarde om precies te doen wat je vraagt. We zullen vanuit onze servicebereidheid vast wel eens iets doen wat we het voordeel van de twijfel willen gunnen. Wij zijn echter met recht eigenwijs. Daarom heb je ooit voor ons gekozen. Letten op details om dingen beter te maken is prima. Micro-management helpt zelden verder.

Snelheid van reageren
We werken in een snelle wereld. Met name als we in willen haken op actualiteit dan hebben we een proces nodig waarin we snel moeten kunnnen schakelen. Idealiter spreken we die bandbreedte vooraf af. Het is erg fijn als je als klant durft te beslissen en niet elke beslissing in een zwaar democratisch comité wil nemen. Draagkracht is goed. Beslissingen verleggen helpt nooit.

Ambitie
We werken graag met mensen die hun baan leuk vinden en ergens voor willen gaan. Niets is zo erg als opdrachtgevers zonder dromen en ambities.

Deelgenoot maken van zorgen en uitdagingen
Waarschijnlijk is het de meest gehoorde klacht van bureaus. "Waarom worden ze we zo laat betrokken?". Dat geldt ook voor ons.

Begrip van hoe een bureau werkt
Mensen die aan "de andere kant" gewerkt hebben zijn heel vaak prettige opdrachtgevers. Zij snappen hoe het leven bij een bureau is. Onze klanten zijn ons allemaal even lief. Maar wij moeten schakelen tussen prioriteiten en klanten. Niet álles kan gisteren.

Dank je wel
Ons vak speelt niet af tussen 9.00 en 17.00 of van maandag t/m vrijdag. Dat vinden we niet erg. Wie de kracht van een simpel "Dank je wel" snapt, is een heel eind. We hoeven geen kip met veren, maar een appje of mailtje met het illustere woord "bedankt" is al heel wat waard.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief