Hoe vind je de juiste influencer?

Blog
Digitaal
Noortje Kleijnen
06-04-2017
Het is een vraag die bij ons regelmatig voorbijkomt: 'ik wil met influencers samenwerken, noem eens wat namen'. Het moge duidelijk zijn: de inzet van influencers is niet meer weg te denken binnen het communicatievak. De stap hiernaartoe lijkt steeds makkelijker gezet en ook merken zien er (gelukkig) steeds vaker de meerwaarde van in. Andersom verandert ook het influencer-landschap. De groep vloggers, bloggers of beïnvloeders vanuit welke discipline dan ook wordt steeds groter. Influencers gaan zich vaker onderscheiden door een bepaalde niche aan te boren en daarnaast is ook de micro-influencer 'upcoming'. Dat is leuk en interessant, maar de puzzel voor merken om de juiste match te vinden wordt daarmee steeds groter. Die eerder gestelde vraag is dus een logische, maar wel 1 die ik persoonlijk niet zomaar kan én wil beantwoorden. En daarom zoom ik graag in op een paar stelregels voor in ieder geval een goede start van de zoektocht.

Bepaal je boodschap en doelgroep
Wat wil je vertellen? En aan wie? Zaken die als het goed is veel eerder in de planvorming en strategie al zijn meegenomen. Waarom deze hier verwaarlozen? Begin bijvoorbeeld eens met je doelgroep: wanneer je 50-plussers wil bereiken weet je dat je op hele andere kanalen moet zijn dan wanneer je met tieners wil communiceren. Dan kan je nog zo graag exposure in de vorm van een vlog zien, maar komt je boodschap totaal niet tot zijn recht. Zo kan je de jonge vloggers in ieder geval al buiten beschouwing laten.

Neem de tijd
Je kan natuurlijk dat ene lijstje influencers erbij pakken dat je ooit voor een eerder plan gebruikt hebt of die ene vlogger bellen die je laatst wat nuttigs zag zeggen over een passend onderwerp. Maar dan heb je bovenstaande alinea niet gelezen. Het vergt soms wat onderzoek om de juiste beïnvloeder te vinden, zeker wanneer je zelf geen onderdeel van de doelgroep bent. Praat met die doelgroep, google je rot en zoek op passende hashtags: het levert op zijn minst nieuwe inzichten op.

Kijk verder dan cijfers
Het aantal volgers staat nooit gelijk aan het bereik. Dat had immers allang de ondergang van allerlei sociale media betekend. En daarom kijken we steeds vaker naar engagement. Wordt er op content van de influencer die je voor ogen hebt gereageerd? Geliked? Hoe vaak wordt een video bekeken? In de oriëntatiefase kan je bijna niet anders dan uitgaan van deze feiten. Maar met een beetje common sense en wederom wat extra onderzoek kom je een heel eind.

Kortom: de 'juiste' influencer die bij je campagne past schud je niet zomaar uit je mouw. Geen wonder ook dat influencer agencies als paddestoelen uit de grond schieten. Sommigen hebben er zelfs de hele dag 'scouts' voor zitten. Het moet bijna hobby zijn om goed inzicht te hebben in de vele kanalen en platformen die je hiervoor tot je beschikking hebt.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief