Hoe word je een PR manager?

Blog
Opinie
Jody Koehler
25-10-2011

Het vak 'Public Relations' houdt zich bezig met alle relaties die bedrijven of instellingen hebben met de wereld om hen heen. Het is hierbij de verantwoordelijkheid van de PR manager (of adviseur) om al deze relaties op een gewenst peil te houden. Hij of zij bepaalt hoe met het publiek gecommuniceerd moet worden en via welke kanalen. Denk inderdaad aan dagbladen, sociale media, evenementen of gewoon rechtstreeks. Dat is in het kort een omschrijving van het gemiddelde profiel van een PR manager. Maar hoe word je nu eigenlijk zo'n PR manager? Die vraag kan ik maar met één antwoord beantwoorden: door de praktijk.

Opleiding
Er bestaan op dit moment in Nederland geen specifieke PR-opleidingen op Universitair of HBO niveau. Wel zijn er opleidingen met minors, zoals de minor PR in Nijmegen, waar PR eindelijk de aandacht krijgt die het wat mij betreft verdient. Maar heel veel meer is er (nog) niet. Al vrij snel kom je uit in de cursushoek van SRM, NIMA of LOI. PR is dus typisch zo'n vak dat je in de praktijk moet leren. Een achtergrond in de goede richting kan helpen, maar zal je zeker geen garanties geven.

Vaardigheden
In het vak ken ik heel goede PR mensen die geen communicatieopleiding als achtergrond hebben. Denk eerder aan achtergronden als economie, sociologie of (nog gekker) toerisme of een bakkers opleiding (ja, echt waar!). Maar het zijn stuk voor stuk professionals die de juiste persoonlijke vaardigheden hebben om het ver te schoppen in dit vak. Denk dan naast mediakennis en online kennis ook zeker aan eigenschappen als creativiteit, nieuwsgierigheid, empathie, stressbestendigheid, taalgevoel en assertiviteit. En misschien een vleugje commercieel gevoel om het helemaal af te maken. Wil jij dus ooit een PR manager worden? Zoek deze toppers op en plak jezelf tegen ze aan. Stel vragen, toon initiatief, absorbeer en leer. Elke dag weer.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief