Holacracy: een paar maanden onderweg

Blog
Coopr Nieuws
Jos Govaart
21-06-2017
In januari kondigden we aan dat we ons bedrijf gaan besturen via het systeem "Holacracy". Inmiddels zijn we iets over de helft van het eerste implementatietraject. We zijn met iets minder dan de helft van de organisatie begonnen. Ik kan zelf heel erg gaan beschrijven hoe fantastisch het is of kan worden, of praten over de voordelen die ik zelf zie. Maar ik vraag het liever aan iemand anders. Collega Tamara is een van de mensen die onderdeel is van het eerste traject. Daarom: 10 vragen aan Tamara over Holacracy. 

1. Tamara, toen je voor het eerst van Holacracy hoorde, wat dacht je toen?
Interessant! Omdat ik ook zoveel mogelijk volgens de 'Getting Things Done' methode werk van David Allen, ging ik er al direct vanuit dat dit Coopr slimmer en efficiënter zou laten werken. Maar er was ook verwarring. Hoe zit dat dan met functies? Het moet toch raar voelen en fricties opleveren als een trainee iets gaat opzetten zonder even te hebben overlegd met de baas. Hoe informeel we ook zijn ingericht.

2. Wat werkt totaal anders dan je vooraf had gedacht?
Het systeem is iets strikter en steviger dan ik had verwacht. Het is raar als je iets bedenkt dat volgens jou op dit moment erg relevant is om op te gooien, maar je moet je mond houden. Je bent zó gewend om er dan even lekker tussendoor te tetteren.

3. Wat is er nog niet handig aan het werken via Holacracy?
We zijn lekker los gegaan met het opgooien van verschillende rollen, dingen die we graag willen doen of introduceren. Dat is heel leuk en sommige dingen zijn nu gewoon in een keer geregeld, terwijl daar eerst langer over zou zijn overlegd. Zoals de onbeperkte vakantiedagen(!). Maar sommige zaken worden eerst complexer, zoals een functie die zo handig lijkt, maar geen toegevoegde waarde blijkt te hebben.

4. Wat heb je zelf gehaald uit dit proces tot nu toe?
Als je heel goed nadenkt over waarom je iets wil doen (wat de purpose is), hoe je dat dan moet omschrijven en hoe het eindresultaat eruit ziet, heb je al de helft van het werk gedaan. Je verbaast je over hoe vaag je soms blijft in je eigen wensen!

5. Waar moeten we bij Coopr ten aanzien van dit proces nog echt beter in worden?
We doen het er nu nog 'naast', de vergaderingen zijn -gelukkig steeds minder- toch nog een beetje een opgave. Door drukte val je vaak terug in je lekkere, bekende routine.  



6. Is er al iets aantoonbaar sneller of beter gegaan dan het zou zijn geweest in de vorige structuur?
De onbeperkte vakantiedagen zijn dus geïntroduceerd, maar dat is eigenlijk een simpel besluit geweest. Het meest bevrijdende is dat sommige vage kriebels, die waar we al een half jaar 'iets' mee willen doen, nu concreet zijn geformuleerd en bij een bepaald persoon zijn komen te liggen. En dus met een deadline op een to do lijst staan. Denk aan het kiezen van de juiste tools om binnen Coopr insights onderling te verspreiden. Simpel, maar het moet wel even gebeuren.

7. Als je je collega's die morgen gaan starten een tip zou moeten geven, hoe luidt die dan?
Houd de lange termijn voor ogen. Het klinkt nu als een hoop werk en zeker na de eerste sessie zijn er meer vragen dan antwoorden. Dat van een hoop werkt klopt in het begin, maar dat wordt al snel minder. De duidelijkheid en later de snelheid van werken maken alles goed. En maak niet de denkfout dat het een minder menselijke manier van werken is. Doordat er tijdens het maken van gezamenlijke afspraken even geen ruimte is voor bijzaken, wordt alles een stuk minder wollig en krijgen stress door 'vage dingen die iemand ooit nog moet doen' en irritaties door onduidelijke verantwoordelijkheden onderling veel minder kans. Dat maakt het buiten de vergaderingen om alleen maar leuker. Er zal juist meer tijd komen voor fun en creativiteit.

8. Wat voor type organisaties zou jij Holacracy afraden?
Elke organisatie waar er erg aan hiërarchie en ego wordt gehecht.

9. Waar moeten organisaties en hun leiders in jouw ogen aan voldoen om het te laten slagen?
Ze moeten oprecht vertrouwen hebben in iedereen die bij hen werkt. En tegen kritiek kunnen.

10. Wil je verder nog iets kwijt over dit onderwerp?
Ik heb nu vooral efficiëntie naar voren gehaald. Maar een misschien nog wel belangrijker voordeel van Holacracy vind ik de focus op talent en (sorry voor het woord) passie. Niet: wat mag de senior consultant na jaren pootjes opgeven doen? En wat blijft er over voor de trainee? Maar: waar word je blij van en wat heb je nodig om dat te gaan organiseren?

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief