Ik ben 12 jaar oud en ik Twitter

Blog
Opinie
Marie Louise van Dorp
15-08-2011


Deze zomer ben ik hoofdleiding geweest van een kinderkamp met 100 kinderen. 100 kinderen van allemaal 12 jaar oud. Naast rennen door het bos en slapen in een tent heb ik ook met ze gesproken over Hyves, Facebook, MSN, e-mail en Twitter. Hun wereld van social media. Ik heb een hoop geleerd van de generatie C of welke naam je ze dan ook wilt geven. Het was al heel duidelijk dat zij anders tegen vriendschappen, contact en informatie delen, aankijken dan wij. Ik deel je graag wat opvallende informatie over kinderen van 12 jaar.

SMS-en, wat moet ik daarmee?
Bijna alle kinderen van 12 hebben tegenwoordig een smartphone waarmee ze kunnen pingen, whats app-en of via Facebook berichtjes naar elkaar kunnen sturen. Kinderen van 12 hebben geen idee wat  sms'en is en wat ze ermee zouden kunnen doen. Waarom zouden ze ervoor betalen als het ook gratis kan? Daarom hebben veel kinderen een Twitteraccount (met een slotje). Via Twitter sturen ze heel de dag door korte berichtjes over waar ze mee bezig zijn of wat ze gaan doen. Ze zien het als chat programma waarmee ze snel met hun vrienden huiswerk kunnen uitwisselen of afspraken kunnen maken. In mijn tijd was MSN het meest gebruikte kanaal voor dit doel en maar voor deze generatie is dat Twitter. Dat ik Twitter voor mijn werk gebruik dat begrepen ze dan weer niet. Je kunt toch niet in 140 tekens met je contacten praten? Tegen de tijd dat zij aan het werk gaan is er vast wel weer een ander netwerk wat ze voor hun werk zullen inzitten.

Hyves of Facebook
De keuze tussen deze twee kanalen was al heel snel gemaakt. Op 1 staat Facebook. Een paar hebben misschien nog Hyves maar de rest heeft Facebook of helemaal geen profiel op een van deze twee kanalen. Ze hebben namelijk daarvoor een Twitter account. Als ze dan toch Facebook hebben dan gebruiken ze dat om langere berichten naar elkaar toe te sturen. Veel kinderen hebben niet eens een e-mail adres. Als ze dan toch een e-mail adres hebben dan is dat vooral om nieuwe profielen aan te kunnen maken om online spelletjes te spelen of websites te bezoeken. Het e-mailen zoals wij dat kennen is een onbekende wereld voor een kind van 12.

Over 10 jaar

Over 10 jaar dan zijn al deze kinderen 22. Sommigen zijn nog aan het studeren en anderen beginnen misschien aan hun eerste baan. Hoe zullen ze dan terug kijken op de social media kanalen die ze nu gebruiken? Welke kanalen zullen zij dan gebruiken om met hun medestudenten of collega's te communiceren? Moeten wij nu al onze communicatie boodschappen gaan aanpassen aan de nieuwe generatie die er aan komt? Als jij het antwoord weet dan hoor ik het graag!