Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Blog
Opinie
Thea van Unen
06-12-2016
Verhalen vertellen en informatie doorgeven is van alle tijden en plaatsen. Hóe we een verhaal overbrengen evolueert. Of het nu rooksignalen, rotstekeningen of persberichten zijn: maatschappelijke en technologische ontwikkelingen veranderen de vorm waarin we een verhaal vertellen en daarmee de intensiteit.

Leef je campagne
In mijn vorige blog schreef ik over de trends die volgen na de contenthype. Vorige week trok de kop 'storyliving' mijn aandacht. Het woord storyliving zegt volgens mij precies waar we naartoe gaan. Van telling naar living. Het gaat hierbij niet om de verschuiving van tekst naar beeld of video, maar om de totaalbeleving van een niet (meer) bestaande of een voor ons onbekende wereld. Met behulp van virtual reality maak je een verhaal tot een totaalbeleving. Je kunt iemand letterlijk meenemen naar een andere wereld. Een wereld die we eerst met tekst, beeld en film sferisch weergaven, wordt nu 'werkelijkheid'. Wat betekent dit voor je merk? Wat zegt dit over de ontwikkeling van toekomstige campagnes?

360-graden informatie
Afgelopen jaar heeft Coopr voor Albert Heijn de spaaractie van de Dino-plaatjes ondersteund met een PR-campagne. Deze spaaractie stond in het teken van virtual reality. Met behulp van een kartonnen bril konden klanten via smartphone en app stappen in de wereld van de dinosaurus. Met een waarde van ruim een 1,1 miljoen een succesvolle campagne te noemen. We kunnen zoveel méér vertellen met de inzet van virtual reality in PR-campagnes.

Hoe dan?
  • Bouwplannen of interieurontwerpen worden heel concreet en inzichtelijk. Hierdoor helpt VR je de juiste keuzes te maken. Leuk voor IKEA en andere woonwinkels.
  • Ziektes kunnen beperkingen meebrengen, door dit met VR te laten beleven wordt het begrip voor de patiënten vergroten. Perfect voor patiëntenverenigingen.
  • Of wat te denken van virtuele reizen die je kunt maken? Terug in de tijd en een kijkje nemen en hoe het leven ooit was? Ideaal voor de reisbranche of een culturele instelling.
  • Hoeveel meer kunnen we delen over culturen en landen als we nieuws brengen via virtual reality? Een uitkomst voor historie-telling of een virtuele expositie.
  • Wat zouden we een filmpje over autisten nog beter kunnen beleven en begrijpen. Biedt uitkomsten voor onderwijs en werkgevers.
  • En hoe zou het zijn om even in Syrië te 'zijn' en daarmee het nieuws recht in iemands hart te brengen? Het nieuws écht brengen zoals het is?


Virtual reality is bij uitstek PR-instrument
Beleving en gevoel zorgt ervoor dat je boodschap beter blijft hangen. Visual storytelling, oftewel -living, verbindt, emotioneert en inspireert. Een boodschap krijgt hiermee veel meer dimensie en perspectief. Daarmee onderscheidt het zich van advertising en maakt het VR bij uitstek een PR-instrument. Het verhaal dat je wilt vertellen kun je zoveel meer waarde meegeven met virtual reality. Beleving en bewustwording zijn key waar het gaat om VR. Perfecte match met PR dus.

Durf te vertellen
Het zijn verhalen die de geschiedenis in leven houden, die een kind de wereld laten ontdekken. Het zijn verhalen die ons maken tot wie we zijn. Die laten zien wat een merk concreet biedt in het dagelijks leven. Verhalen zijn het nieuws en geven een nieuwsbericht de verdieping. Hoe gaaf is het als we die verhalen meer realiteit kunnen geven en rauw en realistisch kunnen weergeven?  

Zouden bedrijven het aandurven in 2017? Een PR-campagne waarin we de boodschap vertellen via virtual reality? Duur hoeft het niet te zijn, met Google cardbord kun je op een eenvoudige manier al VR-ervaringen beleven. Onmogelijk is het ook niet, de techniek is er. Ik zie het al voor me: de eerste VR-campagne die voor iedereen beschikbaar is. Of de krant 'lezen' via VR, ik kan er niet op wachten. Volgens mij komt het aan op durf, de ingrediënten zijn daar. Wie durft het aan om samen met Coopr een VR-publiekscampagne te ontwikkelen?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief