In het belang van Ajax!

Blog
Opinie
Jos Govaart
23-11-2011


Deze blogpost, ik zal maar eerlijk toegeven, is niet in het belang van Ajax. Waarom zou ik ook. Ik ben zelf immers voor Feyenoord en mijn compagnon Jody is voor Ajax. Reden genoeg voor plezier! Er zijn mensen die schoon genoeg hebben van de Ajax-soap. Dat geldt niet voor mij: Ik kan er niet genoeg van krijgen. Ik moet er om lachen, ik verbaas me maar erger me nauwelijks. Ik heb overigens best een voorkeur voor kamp: Ik ben voor Cruijff, niet omdat ik vind dat hij in alles gelijk heeft. Maar ik vind hem, communicatief gezien, verreweg het leukst.

Ze vielen om als verdedigers van VV The Gunners.
Als ik Cruijff moet geloven, gebruiken alleen zeer goede voetballers hun rechter hersenhelft. Want wie niet in de top gespeeld heeft maar leraar was, gebruikt de linker hersenhelft. Of je dus lichamelijke opvoeding geeft of natuurkunde maakt geen zier uit. Dus wat ik ook schrijf in deze post, ik heb het verkeerd gezien volgens Cruijff. Ik ben immers nooit verder gekomen dan wat invalbeurten bij het eerste van VV The Gunners, een zaterdag-3eklasser uit Breda. Cruijff liet Pauw en Witteman omvallen alsof het verdedigers waren van datzelfde VV The Gunners. Geen enkele kritische wedervraag. Politici het vuur aan de schenen leggen is een eitje voor de heren. Maar een oud-voetballer even kritisch aanpakken werd ineens te ingewikkeld. Cruijff framede prachtig, de voetballers tegen de bedrijfsmensen. En Ajax heeft alle successen te danken aan het voetbal. Wint Ajax, dan is dat goed voor de beurswaarde. Totaal logisch, dacht ik nog! Ben benieuwd hoe Pauw en Witteman terugkijken op de uitzending. Ze moeten zich voelen als de Feyenoorders die vorig jaar tegen en bij PSV kansloos verloren met ....

236.000 berichten in een maand
Het aller-leukste aan deze soap vind ik de hoeveelheid media-aandacht die de kwestie krijgt.  In de afgelopen maand zijn er volgens onze tool Coosto bijna 236.000 berichten geschreven over Ajax. Een normaal maandje Ajax doet een berichtje of 10.000. Al is een normaal maandje Ajax al bijna een jaar niet meer aan de hand. NOS-journaals werden meerdere keren geopend met de kwestie Cruijff. Terwijl er economisch best iets aan de hand is in het land, is Ajax toch voor met name het Algemeen Dagblad en de Telegraaf hét nieuws. Arme redacteuren die op de "andere" redacties werken. De mediaoorlog is zo triest geworden dat hij voorspelbaar en leuk wordt. Dat levert ook wel eens ongemakkelijke situaties op. Arno Vermeulen die zichtbaar in het "kamp Ten Have" zit naast Jack van Gelder, die toch altijd gezellig is met voetballers. Het oogde niet gemakkelijk daar aan tafel. Ook leuk, die uitgelekte brieven. En de kranten blijven plaatsen. Hilarisch was natuurlijk de onbewerkte versie van het video-interview met de doodongelukkige commissaris Edgar Davids. In de eerste plaats werd Cruijff beschuldigd van rascisme, in de tweede plaats werd de zwarte piet naar Ajax doorgeschoven, want Davids werd gesouffleerd. In de derde plaats bleek de souffleur niet iemand van Ajax (of een van zijn adviseurs) te zijn, maar iemand van de NOS. Weer een paar mensen op het verkeerde been gezet. Met die techniek zal het dus wel goedkomen, daar bij Ajax.

Cruijff,kap met die column!
Het summum, en daarom kies ik voor Cruijff, was Voetbal International afgelopen maandag. Cruijff belde even in. En deed dat virtuoos. Hij kreeg en pakte het podium. Een ontspannen, enigszins onsamenhangend betoog die hij zelf als "prima betoog toch?" kwalificeerde. En er is nog een reden waarom ik voor Cruijff ben. De verhalen van Dennis Bergkamp, Keje Molenaar en Johan Cruijff sloten naadloos op elkaar aan. Een behoorlijk simpel verhaal. Met een argumentje of twee best onderuit te halen. Maar het verhaal was simpel en consistent. Daar kunnen bestuurders en communicatiemensen best iets van leren. Houd de zaak simpel. Oog onafhankelijk. En daar zit het zwakke punt van Cruijff. De vaste column bij de Telegraaf. Cruijff is veel te groot voor een vaste column. Ik zou er mee stoppen. Cruijff  is "in het echt" zoveel leuker en authentieker dan in die column van Jaap de Groot. Mijn advies: Wees lekker ongrijpbaar en geniet van je "oude" dag in Barcelona.