Influencer Marketing: Het gaat niet om de grootste

Blog
Tips & Tricks
Jos Govaart
29-02-2016
Influencer Marketing is een van de populairste ontwikkelingen binnen ons vak. Hoewel het begrip al sinds 2011 bestaat, lijkt het fenomeen pas sinds afgelopen jaar een vlucht genomen te hebben. Wij krijgen steeds meer vragen over deze ontwikkeling. Veel klanten hebben eens een one off gedaan en zijn nu op zoek naar een fundamentelere samenwerking. Omdat, bijvoorbeeld, het aantal journalisten dat voorheen naar persevents kwam, in de afgelopen vijf jaar met ongeveer 70% gedaald is. Waar we staan? Heel eerlijk: we zijn nog volop aan het leren en zoeken naar onderbouwing van de ervaringen die we opdoen.

Structuur van je sociale netwerk belangrijker dan de omvang
In social media marketing zijn volgers, fans, likes, retweets, shares lange tijd voor belangrijk aangezien. Als je vervolgens ook nog weet wat die "verdiende" aandacht dan oplevert verderop in de funnel, dan weet je waar je mee bezig bent. Dat is deels waar. Er is nog een leerzamere oefening. En dat is inzicht krijgen in je netwerkstructuur. Ik liep onlangs te fulmineren dat het voor mij minder oplevert wanneer ik een blog deel op Twitter dan een paar jaar geleden.  Naar mijn idee was dat het gevolg van een firehoseprobleem dat Twitter heeft. Misschien is dat zo. Maar wat ik vooral zie als ik het beeld analyseer, is dat mijn netwerkstructuur veranderd is. Ik twitterde een paar jaar geleden veel meer vakmatig dan nu. En dus, vonden meer mensen het interessant om mij vakmatig te volgen. Nu heb ik vooral actieve interactie met mensen die ik vrij goed ken. Dat maakt dat mijn reeële netwerk kleiner geworden is dan dat het toen was. Wellicht had Roos van Vugt toch gelijk dat ik het platform niet de schuld moet geven, maar er vooral weer iets anders in moet stoppen."Betweenness Centrality" en "Closeness"Vandaag stuitte ik op een Closeness is een vrij logisch en simpel begrip. Dat staat voor het aantal stappen dat je van een contact afstaat.  Wanneer je dit soort principes aanhoudt voor het in kaart brengen voor influencers en je verdiept je in wat er gebeurt in de subnetwerken, dan is de kans een stuk groter dat je succesvol zult zijn dan wanneer je slecht inhaakt op wat iemand zegt over je merk. Dus ga niet uit van jezelf als merk maar juist wat er in die subnetwerken gebeurt. Ga dus eerst subnetwerken identificeren en voel aan wat daar gebeurt. Met andere woorden. We gaan weer ouderwets luisteren, observeren en bieden uiteindelijk iets aan waar mensen iets aan hebben.