Influencers massaal aan het podcasten: waar moet een succesvolle podcast aan voldoen?

Blog
Opinie
Dorieke Cieremans
09-06-2020
Toen ik genoodzaakt terugkeerde van mijn sabbatical en ik -zoals velen van ons- wat meer tijd over had, viel het mij op dat influencers massaal aan het podcasten zijn geslagen. Maar hoe levensvatbaar is zo’n podcast en zet deze trend door? Valt daar nog iets aan te verdienen en waar moet een succesvolle podcast aan voldoen? Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden en zocht contact met een ervaringsdeskundige in het influencerlandschap (JayJay Boske) en podcast experts (Tom Jessen, Ivo Samplonius en Bob Morskate) om mijn vragen te beantwoorden.
Iedereen lijkt het erover eens: podcasten in coronatijden is een van de weinige alternatieven om je publiek aangehaakt te houden. Daarnaast relatief makkelijk te maken. Dus nee, het feit dat iedereen nu aan het podcasten is verbaast niemand. Maar de kans dat die BN-er-podcasts het gaan overleven is nihil. Sterker nog, zeker de helft zal niet overleven. Want het maken van een podcast kost tijd, discipline en vooral heel veel passie. Als het leven straks weer ‘normaal’ is, is podcasten niet iets dat je er zomaar even bij doet.

JayJay Boske (podcastmaker met een following van 252K en eigenaar van het platform DAY1 Lifestyle): ‘Nee, podcasten zal een van de eerste dingen zijn die gaan sneuvelen bij influencers. Het is onwijs veel werk en je krijgt er weinig voor terug. Het is voor mij echt een passie, ik ben niet bezig met de commerciële kant van podcasts’. JayJay is begin dit jaar begonnen met zijn DAY1 podcast (dus nog voor de crisis). ‘Ik concentreer mij op thema’s binnen mannenlifestyle. Voor mij -als contentmaker- hoort een podcast bij de groei van DAY1. Maar het vergt creativiteit en originaliteit. Ik vind het belangrijk dat mensen iets leren over het leven en/of over mijn gasten. En ook mijn gasten doen die investering, want ik heb vaak bekende gasten in mijn podcast (Giel de Winter, Kraantje Pappie, Davina Michelle etc) die voor 1,5 uur praten geen cent krijgen’. JayJay’s grootste learning tot nu toe? Het aanbrengen van structuur in de podcast. Dat is belangrijk. ‘Ik denk dat podcasts heel groot gaan worden. Zodra we straks ook muziek mogen gaan draaien gaat het radio overnemen’, sluit JayJay af.

Het feit dat bekende Nederlanders (denk aan Kaj Gorgels, Gwen van Poorten, Sander Schimmelpenninck en Domien Verschuren) nu een podcast maken brengt natuurlijk wel direct veel luisteraars met zich mee. Slim om jezelf zo in de kijker te zetten bij je volgers. Zet dan ook nog een videocamera op het gesprek en je verdubbelt je bereik. Maar er moet wel worden nagedacht over de invulling en frequentie; hoe houd je luisteraars geboeid? Een beetje met elkaar kletsen en dat wegzetten als podcast kan leuk zijn als BN'er, maar de kans dat je overleeft is zeer klein. ‘Als een bedrijf bij mij aanklopt met een podcastidee stuur ik ze altijd eerst naar huis om minimaal 10 afleveringen uit te schrijven. Pas dan kun je spreken over bestaansrecht’, zegt producent en eigenaar van PodWorkz Ivo Samplonius. Maar wanneer heeft een podcast kans van slagen?

6 must voor een geslaagde podcast
‘Dat ligt aan een aantal factoren’, zegt producent en podcast host Tom Jessen. Hieronder de 6 musts op een rij

 1. De host is absoluut key
  Dat is de persoon die de podcast inhoud geeft en de toon zet. En natuurlijk is het fijn als deze persoon al bekend is en zijn achterban meetrekt als luisteraars. We zijn nu eenmaal eerder geneigd om naar iemand te luisteren die we voor ons gevoel al kennen.
 2. Ga voor 26 minuten
  We luisteren gemiddeld 26 minuten naar een podcast, dus goed om daar rekening mee te houden in je programma-samenstelling.
 3. Zorg voor een focusgebied
  De kans van slagen vergroot je als je inspeelt op een niche. Daarmee bouw je een trouwe schare aan fans op. De impact is qua hoeveelheid luisteraars niet altijd groot, maar je kunt wel de rol als expert claimen. Dit is vooral voor bedrijven heel interessant.
 4. Zorg voor continuïteit
  Continuïteit is heel belangrijk: men luistert een handjevol podcasts en daarom is het belangrijk om regelmatig van je te laten horen. Een wekelijkse podcast is het sterkste, dan kun je ook inspelen op actualiteiten.
 5. We houden van lachen
  Podcasts gericht op ontspanning en lachen/entertainment doen het ook goed. Daarbij is het hoorspel ook interessant, want je gebruikt je eigen creativiteit bij het verhaal dat je te horen krijgt. Denk daarbij aan podcasts als Man Man Man de podcast waarin typische mannen clichés worden besproken.
 6. Biedt meerwaarde
  Het belangrijkste is dat je iets meegeeft aan je luisteraars, meerwaarde bieden met je podcast staat centraal.
 
Digitale eenzaamheid: podcast is je beste vriend
Tijd is schaars. Zagen de experts de luistercijfers in het begin van de corona periode kelderen met 20-25% (want ja, niemand zat meer in de auto) beginnen de getallen nu weer op te krabbelen. Bob Morskate, podcast specialist bij FD Media Groep zegt,’We leven in tijden van digitale eenzaamheid en vluchtige social media. De nieuwe generaties zijn op zoek naar verdieping, onthaasting en bovenal een vertrouwd plekje. een podcast is voor veel mensen die plek.’ Ivo Samplonius vult aan ‘We hebben ook behoefte aan verdieping. De tijd nemen voor iets’. Inmiddels hebben we allemaal een nieuw ritme gevonden en we zijn nog altijd heel gevoelig voor het behalen van tijdswinst’. ‘En er is voor ieder moment en tijdslot wel een goede podcast te vinden. Of je nu aan het sporten bent of richting je werk fietst. Los daarvan drijft deze periode ons ook naar online en de drempel voor het beluisteren van een podcast is laag,’ sluit Tom Jessen af.

Zorg voor een commerciële partner die naadloos aansluit
Ondanks dat podcasts populairder zijn dan ooit, liggen er nog genoeg commerciële kansen. ‘Het idee achter podcasts was nooit dat je er geld mee kon gaan verdienen. In de beginjaren ging je podcasten omdat je een passie had voor een bepaald onderwerp. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Commercieel gezien begint podcast nu steeds interessanter te worden en er zijn makers die al kunnen leven van de commerciële bijdragen’, aldus Bob Morskate,‘Omdat veel podcasts zich in een niche bevinden kan je daar als merk met betaalde content goed op inspelen. Hoe beter de match met het centrale onderwerp van de podcast, hoe natuurlijker het ook aanvoelt voor de luisteraar. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen i.s.m BNR blijkt dat adverteren in podcasts erg lucratief kan zijn, mits je de juiste benadering kiest. Hieruit bleek dat pre-roll commercials vaak positief worden ervaren en mid-roll commercials een stuk minder. Sinds kort kunnen wij automatisch, programmatic pre-rolls voor al onze BNR podcasts zetten en daardoor relatief snel en efficiënt uitgebreide campagnes opzetten. Verder zien we dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om branded podcast onderdeel te maken van hun communicatiestrategie. Het is zo dat in deze tijd van 'on-demand' mensen precies zelf kiezen wat ze luisteren of kijken en daardoor des te relevanter dat ook bedrijven en merken verhalen vertellen waar mensen uit eigen overweging naar willen luisteren.’

Uit een jongerenonderzoek (Millennials & Gen Z, N=3.041) van Wayne Parker Kent werd bekend dat afgelopen maanden 57% van de jongeren een podcast heeft geluisterd. Vooral mannen. Zo’n 40% vindt reclame tijdens podcasts irritant. Dat klinkt veel, maar in vergelijking met andere vormen van online reclame is dit een veelbelovend percentage. Gen Z is daarin beduidend positiever dan de Millennials.

Wist je dat Coopr een eigen podcast heeft: Connect! Binnenkort starten we weer met nieuwe opnames. Klik hier voor de laatste aflevering van Connect.