Is een grote portemonnee nodig voor influencer samenwerkingen?

Blog
Opinie
Marcel Withoos
02-02-2018
Samenwerkingen tussen merken en influencers zijn een hot topic in de wereld van PR.  Collega Judith schreef er op de Coopr blog een tijd terug een mooi stukkie over: 'De 6 belangrijkste influencertrends voor 2018: algoritmes, (kinder)privacy en authenticiteit'. Toen ik begon in de PR was het vernieuwend en hip om met bloggers samen te werken. We stuurden bijvoorbeeld een mailing naar een influencer en kregen daar heel mooie content voor terug. We werkten echt samen vanuit een oprechte interesse, en dat zorgde voor een prettige samenwerking voor iedereen. Maar nu, ruim 6 jaar later, kun je er als merk (en als PR bureau) niet meer omheen om bij samenwerkingen een goed gevulde portemonnee mee te moeten nemen.

Moet alles betaald worden?
Een persbericht of informatie over een product of service toesturen, resulteert vaak in de vraag 'Wat voor budget is er beschikbaar?'. Met platforms als TIM en Influentials worden betaalde samenwerkingen tussen merk en influencers ook gestimuleerd. Niks mis mee, en ook bij Coopr werken we via die platformen en rechtstreeks betaald en onbetaald samen. Tegelijkertijd merken we dat bloggers en vloggers ook voor barterdeals en winacties steeds vaker budget vragen. Iedereen moet zijn brood verdienen, maar toch krabben we ons regelmatig achter de oren. 'Moet iedere samenwerking nou betaald zijn?'

Die vraag steekt vooral op als ik kijk naar de onprofessionele werkhouding van sommige influencers: geen enkel gehoor op mails en belletjes nadat een deal is gesloten, een artikel dat overduidelijk in vijf minuten geschreven is waar we wel voor betalen, deadlines die niet gehaald worden én waar geen reden voor wordt gegeven, and the list goes on. We willen best betalen, echt waar. Maar dan voor een samenwerking die vanuit beide partijen gewaardeerd wordt en in geïnvesteerd wordt. En niet voor een onprofessionele samenwerking waar minimale effort in gestoken wordt. Of voor een belachelijk hoog bedrag van soms wel duizenden euro's.

Ter toetsing heb ik drie collega's met verschillende klanten gevraagd naar hun mening. Hoe kijken zij naar influencer samenwerkingen. De stelling:

Onbetaalde samenwerkingen zijn niet meer van deze tijd

Niet zwart/wit
Mieke Smid, Senior Consultant voor Life & Society klanten als VVV Texel, Shell Retail en Belvilla: "Nee, het is niet zo zwart/wit en ik trek ook zeker niet zomaar de portemonnee! In de basis moet het goed zitten: vanuit een goede relatie en met een juiste match met het merk. 'If the brand fits like a glove' is er veel meer bereidheid om te geven én actief mee te denken, op zoek naar die unieke content. En dan wordt het leuk voor alle partijen. Bij travel klanten heb je als consultant natuurlijk wat wisselgeld te bieden, namelijk een mooie reis. Maar ook dat gaat lang niet altijd meer onbetaald. Dan is het de kunst om niet alleen te kijken naar het grootste bereik, maar juist ook naar relevante invloed in een niche. En eerlijk is eerlijk: als je als consultant een influencer benadert die echt perfect bij je merk past, dus die de invloed kan uitoefenen die je voor ogen hebt, dan is het niet vreemd dat daar ook iets tegenover staat."

Geven en nemen
Monique van den Berg, Consultant voor Consumer Tech en Entertainment klanten als Netflix, OnePlus en Warner Bros.: "Bij een samenwerking met een influencer zoek ik naar iemand met een bestaand enthousiasme voor het merk of product, zodat de communicatie altijd oprecht aanvoelt. Investeer in 1 op 1 contact en de relatie, zodat je steeds beter aanvoelt wat beide kanten op werkt. Liever één of twee echte ambassadeurs voor een langere periode, dan korte onoprechte 'one off' samenwerkingen. Daarmee ligt de focus op kwaliteit. Denk vanuit de influencer: wat maakt die persoon en diens positionering uniek? Kan het merk of product organisch verweven worden in het verhaal aan de volgers?? Zodra dat ?evenwicht gevonden is, ontstaat een relatie van geven en nemen: de influencer heeft de juiste stem en de trouwe luisteraars, en jij hebt via de klant de tools om unieke en exclusieve content te creëren. Dat is ?beiden veel waard, en is het belangrijk dat we dat erkennen. ?Dan hoeft ook niet a?lles met een gesloten beurs, maar ?is er soms lekker budget beschikbaar voor een te gekke video, waar je dan weer onbetaalde social posts voor terug ziet. Bepaal sa?men wat je met de euro's doet, zodat je het in beide partijen investeert. Zie elkaars krachten, en bundel ze!"

Balans vinden
Dorieke Cieremans, Senior Consultant voor Retail & FMCG klanten als Coca-Cola en Albert Heijn: "We merken dat het zijn van influencer echt een 'beroep' is geworden. Het is hard werken in een drukke markt en je moet je geld verdienen. Het belangrijkste in een relatie met een influencer is een goede mix tussen geven en nemen. Klanten als Coca-Cola en Albert Heijn staan voor veel influencers gelijk aan geld. Maar het gaat verder dan dat. Wij willen relaties bouwen, de influencer leren kennen en weten dat de interesse in het merk gemeend is. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het vragen van budget en zo nu en dan iets doen omdat het de relatie met de (potentiële) klant ten goede komt (of omdat je echt fan bent van een merk). Daarmee zet je jezelf op de kaart, bouw je credits op en ja, het wordt echt gezien door ons en de klanten."  Het draait dus in eerste instantie niet om budget. Het draait wel om de relatie en de oprechte interesse in elkaar. In dat opzicht is het net als iedere andere relatie waarin je elkaar leert kennen. Het gaat om elkaar willen leren kennen en een stapje naar elkaar toe zetten. Dat geldt voor influencers, PR bureaus én merken: investeer in elkaar, verras elkaar, stel jezelf professioneel en redelijk op en kom samen vanuit een match en gedeelde passie. Investeer in mooie content en in de relatie. Zoek naar de juiste balans die werkt voor deze relatie: het is écht een kwestie van geven en nemen. En vergeet niet dat iedere relatie anders is.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief